Wykonanie
Ha! To była nie lada gratka! W Tesco natknęliśmy się na ...
dziczyznę ! Można było kupić
mięso z dzika na gulasz ( pokrojone) i
udziec jelenia. Na pierwszy ogień poszedł dzik. Przepis nieco kombinowany bo marynata z tej a cała reszta z tej strony. Pachniało w całym domu,
dziczyzna to jest TO!

składnikimarynata1 szklanka
wytrawnego wina czerwonego1 szklanka
wody1 ząbek
czosnku roztarty w odrobinie
soli1 łyżeczka
cukru7 rozgniecionych ziaren jałowcaigiełki z jednej gałązki
rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego1/2 płaskiej łyżeczki
tymianku2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiego1 łyżeczka zmielonego
czarnego pieprzumięsook 600 g
dziczyzny ( u mnie mi
mięso z dzika , ale jaka częśc - nie wiem)3
łodygi selera naciowego,2
marchewki,2
cebule,1/2 butelki
czerwonego wina + kieliszek do deglasacji patelni ,3 gałązki
rozmarynu,1 pęczek
natki pietruszki,3 ząbki
czosnku,2 łyżki
masła.
smalec do obsmażenia
mięsaprzygotowaniemarynata:wszystkie składniki marynaty zagotować, ostudzić i zalać pokrojone w dużą kostkę
mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na około 24 godziny.duszenieWarzywa obrać i pokroić na duże kawałki.
Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać
smalec, obsmażyć
mięso ze wszystkich stron. Do garnka z grubym dnem wlać
wino, zagotować, dołożyć obsmażone
mięso. Na patelnię po dziku włożyć warzywa i chwilę obsmażać - niech się lekko zrumienią. Dołożyć do dzika. Patelnię na której smażyliśmy
mięso i warzywa, postawić na gazie, i wlać do niej kieliszek
wina, zeskrobać wszystkie smaki które osiadły na dnie, przelać wszystko do garnka z
mięsem. Doprawić
solą i
pieprzem, dusić pod przykryciem ok 1 - 2 godzin (zależy od
mięsa, trzeba sprawdzać czy już miękkie) . Kiedy dzik jest już miękki, odcedzamy z garnka
mięso i warzywa, odkładamy do miski , a do pozostałego w garnku
wywaru dodajemy gałązki
rozmarynu i posiekany
czosnek. Redukujemy sos na niewielkim ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, wyławiamy
rozmaryn, dodajemy
masło i posiekaną
natkę pietruszki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wkładamy z powrotem
mięso, podgrzewamy i podajemy . Można z
kaszą lub kluskami kładzionymi i
buraczkami . Smacznego!




