Wykonanie
HomeDania
Mięsne15marPieczone
udka kurczaka (z solanki)Loading...0 KomentarzyProste, smaczne pieczone udka :)

Składniki6
udek z kurczak10 dkg miękkiego
masła4 ząbki
czosnkuszczypta
soliłyżeczka
tymiankuSolanka2 litry zimnej przegotowanej
wody5 ząbków
czosnkupo kilka ziarenek
ziela angielskiego i
pieprzu czarnegokilka
liści laurowych1/4 szklanki
soli3 łyżki
cukruSposób przygotowaniaPrzygotować solankę: W wodzie rozpuścić
sól i
cukier Ziele angielskie,
pieprz,
liść laurowy rozgnieść,
czosnek obrać, pokroić dodać do solanki.Udka oczyścić, włożyć do solanki, odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Masło utrzeć z
tymiankiem, szczyptą
soli i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Udka osuszyć papierowym ręcznikiem, nożem delikatnie oddzielić skórę od
mięsa w powstałą kieszeń włożyć połowę
masła pozostałym
masłem posmarować wierzch udek.Gotowe udka włożyć w rękawa do pieczenia Piec około 60 minut w temp. 180 *C.



Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab