ßßß Cookit - przepis na Pieczone udka kurczaka (z solanki)

Pieczone udka kurczaka (z solanki)

nazwa

Wykonanie

Home
Dania
Mięsne
15
mar
Pieczone udka kurczaka (z solanki)
Loading...
0 Komentarzy
Proste, smaczne pieczone udka :)
Składniki
6 udek z kurczak
10 dkg miękkiego masła
4 ząbki czosnku
szczypta soli
łyżeczka tymianku
Solanka
2 litry zimnej przegotowanej wody
5 ząbków czosnku
po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
kilka liści laurowych
1/4 szklanki soli
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Przygotować solankę: W wodzie rozpuścić sól i cukier Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy rozgnieść, czosnek obrać, pokroić dodać do solanki.
Udka oczyścić, włożyć do solanki, odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Masło utrzeć z tymiankiem, szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Udka osuszyć papierowym ręcznikiem, nożem delikatnie oddzielić skórę od mięsa w powstałą kieszeń włożyć połowę masła pozostałym masłem posmarować wierzch udek.
Gotowe udka włożyć w rękawa do pieczenia Piec około 60 minut w temp. 180 *C.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/pieczone-udka-kurczaka-z-solanki