Wykonanie
Oto on:cudowny, aromatyczny i wspaniały-
Schab suszony wg. Delimammy, który podbił nie tylko moje
serce!Zakochałam się w zdjęciach które zobaczyłam u Gosi na blogu i szczerze byłam przekonana, że raczej na tym się zakończy,
schab się zepsuje i pozostanie żal, że mi nie wyszło...O ja głupia i słabej wiary! Ten
schab jest "GALAKTYCZNY"- tak z pewnością określiłby go chrzestny mojego
męża :)
Co zrobić, aby go mieć? Przede wszystkim iść do sklepu, kupić ładny kawałek
schabu bez kości,
przyprawy i podkolanówkę :) Nie martwcie się, że zostaniecie tylko z jedną- jestem pewna, że jak spróbujecie tego
schabu, to w ciągu następnego miesiąca drugą podkolanówkę też wykorzystacie!Cytuję za Delimammą:Składniki*:1 kg
schabu bez kości35 g
soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu2 łyżki suszonego
majeranku1 łyżka
tymianku1 łyżka
cukru6 kulek
ziela angielskiego5 ząbków
czosnku (przeciśniętego przez praskę)3
liście laurowe* Nie zmieniłam proporcji, nie dodałam żadnych ziółek od siebie. Tak byłam przerażona wieszaniem surowego
mięsa w podkolanówce, że pierwszy raz trzymałam się wszystkich zasad i skłądników. Opłaciło się!
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wykrawamy tłuszczyk.W moździerzu łączymy wszystkie
zioła i dokładnie nacieramy nimi
mięso.
Schab wkłądamy do zamykanego naczynia (jak Delimamma użyłam żaroodpornego) i wkładamy do lodówki na 5 dni. Codziennie sprawdzamy, czy
mięso nie puściło
soków i w razie potrzeby odlewamy je.Mój
schab soki puścił tylko pierwszego dnia. Później dla pewności sprawdzałam
mięso, aby upewnić się, że "nie ożywa".Po 5 dniach
mięso wyciągamy z lodówki, wkładamy do podkolanówki i suszymy przez 7-10 dni w suchym i ciepłym miejscu. Swój
schab suszyłam przy węźle ciepłowniczym 9 dni.Po wysuszeniu
schab przekładmy do lodówki (już bez podkolanówki) i delektujemy się pysznym, domowym rarytasem!Podajemy pokrojony w cieniutkie plasterki.Moim zdaniem taki
schab równbież nadaje się na prezent dla kulinarnych smakoszy.
A na Wielkanoc zaszaleję i wykorzystam drugą podkolanówkę!Kto
zrobi taki schab? :D