ßßß Cookit - przepis na Schab suszony

Schab suszony

nazwa

Wykonanie

Oto on:
cudowny, aromatyczny i wspaniały- Schab suszony wg. Delimammy, który podbił nie tylko moje serce!
Zakochałam się w zdjęciach które zobaczyłam u Gosi na blogu i szczerze byłam przekonana, że raczej na tym się zakończy, schab się zepsuje i pozostanie żal, że mi nie wyszło...O ja głupia i słabej wiary! Ten schab jest "GALAKTYCZNY"- tak z pewnością określiłby go chrzestny mojego męża :)
Co zrobić, aby go mieć? Przede wszystkim iść do sklepu, kupić ładny kawałek schabu bez kości, przyprawy i podkolanówkę :) Nie martwcie się, że zostaniecie tylko z jedną- jestem pewna, że jak spróbujecie tego schabu, to w ciągu następnego miesiąca drugą podkolanówkę też wykorzystacie!
Cytuję za Delimammą:
Składniki*:
1 kg schabu bez kości
35 g soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka tymianku
1 łyżka cukru
6 kulek ziela angielskiego
5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę)
3 liście laurowe
* Nie zmieniłam proporcji, nie dodałam żadnych ziółek od siebie. Tak byłam przerażona wieszaniem surowego mięsa w podkolanówce, że pierwszy raz trzymałam się wszystkich zasad i skłądników. Opłaciło się!
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wykrawamy tłuszczyk.
W moździerzu łączymy wszystkie zioła i dokładnie nacieramy nimi mięso.
Schab wkłądamy do zamykanego naczynia (jak Delimamma użyłam żaroodpornego) i wkładamy do lodówki na 5 dni. Codziennie sprawdzamy, czy mięso nie puściło soków i w razie potrzeby odlewamy je.
Mój schab soki puścił tylko pierwszego dnia. Później dla pewności sprawdzałam mięso, aby upewnić się, że "nie ożywa".
Po 5 dniach mięso wyciągamy z lodówki, wkładamy do podkolanówki i suszymy przez 7-10 dni w suchym i ciepłym miejscu. Swój schab suszyłam przy węźle ciepłowniczym 9 dni.
Po wysuszeniu schab przekładmy do lodówki (już bez podkolanówki) i delektujemy się pysznym, domowym rarytasem!
Podajemy pokrojony w cieniutkie plasterki.
Moim zdaniem taki schab równbież nadaje się na prezent dla kulinarnych smakoszy.
A na Wielkanoc zaszaleję i wykorzystam drugą podkolanówkę!
Kto zrobi taki schab? :D
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/03/schab-suszony.html