Wykonanie
Przepis Karola Okrasy, Bardzo smaczna wersja
kaczki
składniki 4 porcje1
kaczka (lub 2 udka i 2piersi)80 g suszonych
śliwek bez pestek200 g świeżych
śliwek węgierek bez pestekok 70 ml
sosu sojowegook 70 ml
miodu1/2
ostrej papryczkiniewielka ilość
oliwy z oliwek1
cytryna, sparzona i wyszorowana50 ml
octu balsamicznego4 ząbki
czosnkukolendra świeża lub suszona
trawa cytrynowa ( nie jest niezbędna)przygotowaniepiekarnik nagrzać do 170 stopnimarynataDo garnka wlewać
miód, dodać
sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki
czosnku,
ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę
kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki,
suszone śliwki , odrobinę
wody, gotujemy.Dodać sok z 1
cytryny. Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu.
kaczkaKaczkę wyjąć z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowaniaZ
kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek odciąć
ostrym nożem a najlepiej tasakiem końcówki kości. Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część
kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na
wywar.Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego.Na marynatę wyłożyć
mięso skórą do góry, dod ać
świeże śliwki pokrojone na połówki ,
trawę cytrynową .Naczynie przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny, po godzinie
kaczkę polać marynatą i piec jeszcze pół godzinyPo upieczeniu,
kaczkę wyjąć z naczynia i odłożyć na bok ( możemy okryć ją folią żeby nie wystygła) Z powstałego sosu odłowić
owoce, wrzucić do blendera, dodać nieco marynaty i tłuszczu który wytopił się podczas pieczenia. Miksować . Jeśli
sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę marynaty i
ocet balsamiczny. Doprawić do smaku.
Kaczkę przybrać świeżą
kolendrą, podawać z
ryżem lub chińskim
makaronem, sos podać w osobnej miseczce.




Śliwki i powstały sos po pieczeniu
kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy. Jeśli
sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty i
ocet balsamiczny.