Wykonanie
Pomysł wydaje się banalny – pieczony
kurczak nie jest przecież specjalnie wykwintną potrawą. Ale dzięki fantastycznej marynacie, pachnącemu rozmarynowi i
skórce cytrynowej smakuje wyjątkowo! Co ważne – nie wymaga wiele pracy i forsownych przygotowań, a spokojnie wystarczy na sycący obiad dla czterech osób. Jeśli chcesz, możesz wrzucić do brytfanki kilka obranych dużych
ziemniaków – upieką się w smakowitym sosie. Koniecznie podaj
kurczaka z rewelacyjną
sałatką z
fetą – to doskonałe połączenie.
Kurczak świetnie smakuje również na zimno – kolejnego dnia, możesz użyć resztek jako dodatek do sałatki lub kanapek.

Składniki
Kurczak3 gałązki
rozmarynu3
cytryny100ml
oliwy100ml
sosu sojowego50ml
mioduSól,
pieprzPrzygotowanieRozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Cytryny wyszoruj szczoteczką, a następnie sparz wrzątkiem.Posiekaj drobno
rozmaryn, zetrzyj skórkę z dwóch
cytryn.Natrzyj
kurczaka rozmarynem i
skórką z cytryny, posyp
solą i
pieprzem.Trzecią
cytrynę (tą, z której nie otarłaś skórki) ponacinaj małym nożem i włóż do wnętrza
kurczaka.Wymieszaj sok z 2
cytryn z
oliwą,
sosem sojowym i
miodem.Za pomocą pędzelka rozsmaruj marynatę na
kurczaku.Piecz przez 45 minut w temperaturze 170 stopni, po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 10 minut.Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Smaki z Fjallbacki c.Lackberg i C.HellbergaZobacz także:Doskonały
kurczak pieczony
Kurczak pieczony z 40 ząbkami
czosnkuPieczona
kaczka