Wykonanie
Filety z
łososia można przyrządzać na wiele sposobów, tym razem -
łosoś pieczony :)SKŁADNIKI:ok.80 dag fileta z
łososiamarynata:2 łyżki
miodu2 łyżki
sosu sojowego4 łyżki
oliwysok z limonki lub 1/2
cytryny2 ząbki
czosnku (wyciśnięte)ewent. posiekana świeża
kolendraŁososia umyć, jeżeli jest w większym płacie - pokroić na 4 porcje. Składniki marynaty wymieszać.
Łososia umieścić na min.15 minut w marynacie i odstawić do lodówki. Na patelnię wylać niewielką ilość
oliwy. Kawałki
łososia osączyć z marynaty i smażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do brytfanny i piec dalsze 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu
łososia polać marynatą. Podawać z
ryżem lub
ziemniakami pieczonymi.