Wykonanie
Żeberka przygotowywałam już na wiele sposobów.Tym razem postanowiłamupiec je w całości.Wybrałam płat z dużą ilością
mięsa. Cienkie końcówkiodcięłam.Od strony skóry wykonałamgłębokie, ukośne nacięcia,tworząc wzorek kratki.Przygotowałam marynatę.Do miseczki wlałam dwie łyżki
oliwy,trzy łyżki
octu balsamicznego, łyżkę ciemnego
sosu sojowego,dwie łyżki
miodu i sok z połowy
cytryny.Dokładnie połączyłam składniki.Do moździerza wsypałam ziarna
kolorowego pieprzu, kilka nasion
kolendry,dwie szczypty
trawy cytrynowej, łyżkę
czerwonej papryki i dwa ząbki
czosnku.Rozdrobniłam
przyprawy i dodałam je do marynaty.Zaprawą natarłam
mięso, odstawiłam do lodówki na dobę.Na rozgrzanej patelni podsmażyłam
żeberka z obu stron.Następnie owinęłam w folię aluminiową, piekłam w piekarnikurozgrzanym do 185°C przez około 1 , 5 godziny.Polecam na gorąco z surówkami, albo też na zimno jako dodatek do kanapek.