ßßß Cookit - przepis na Starty świeży imbir

Starty świeży imbir

nazwa

Wykonanie

Trzeba od czegoś zacząć. To my zaczniemy zdrowo. Od ryby. Łososia konkretnie. Łosoś sam w sobie jest już całkiem smaczną rybą a dodatkowo podkręcony kilkoma składnikami to już mistrzostwo! Nasz został zamarynowany w pięciu składnikach, ale spokojnie możecie pominąć któryś z nich. Smak i tak pozostanie doskonały.
Proponujemy zamarynować łososia wieczór wcześniej przed podaniem. Ryba bardzo zyska na takiej długiej kąpieli w marynacie.
Do marynaty potrzebujesz:
Sos sojowy
Cytrynę
Miód
Musztardę
Nie podajemy proporcji marynaty celowo. Niech każdy wyważy najlepszy dla niego smak. Ważne aby żaden z powyższych składników nie dominował nad pozostałymi (czyli paluch do marynaty i sprawdzasz czy wszystko Ci w niej pasuje;)).
Mieszamy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej łososia.
Następnego dnia wystarczy już tylko upiec łososia w rozgrzanym do 180 st C piekarniku przez ok. 20 minut. Jeśli lubisz przypieczony wierzch, podnieś temperaturę do 200 st. C i piecz rybę jeszcze przez kilka minut.
Naszego łososia podałyśmy z puree ziemniaczanym. Przy przygotowywaniu go nie zapomnijcie dodać świeżo startej gałki muszkatołowej! Dopiero z nią puree zyskuje pełny smak.
Inspiracją był przepis z bloga www.whiteplate.pl .
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2013/11/na-poczatek-rybka.html