Wykonanie
Składniki:- 1
kaczka- 80g suszonych
śliwek- 200g świeżych
śliwek- 70ml
sosu sojowego- 70ml
miodu- 1
cytryna- 4 ząbki
czosnku- 3
dymki ze
szczypiorkiem- 50ml
octu balsamicznego-
oliwa z oliwek- 4
marchewki- 3
pietruszki- 200g
ryżu- 1
ostra papryczka- 1/2 słoika
pędów bambusaSposób przygotowania:1. Do garnka wlewamy po 50ml
miodu i
sosu sojowego, dodajemy drobno posiekane 2 ząbki
czosnku,
ocet balsamiczny, łyżeczkę pokrojonej papryczki,
śliwki suszone, odrobinę
wody, sok z 1/2
cytryny, wszystko chwilę gotujemy.2.
Kaczkę kroimy na mniejsze kawałki (odcinamy skrzydła, nóżki, pierś), pierś nacinamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wcześniej przygotowaną marynatę, układamy pokrojone
mięso, skórką do góry, dodajemy
świeże śliwki pokrojone na połówki. Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz. (pół godz. przed wyjęciem na chwilę wyjmujemy, zdejmujemy pokrywkę i polewamy
kaczkę marynatą, ponownie wkładamy do piekarnika).3. Na patelnię wlewamy niewielką ilość
oliwy, podsmażamy pozostały
czosnek pokrojony w plasterki, obraną i pokrojoną
marchewkę oraz
pietruszkę, odrobinę
ostrej papryczki, całość mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną na połówki
dymkę, 20ml
sosu sojowego, odsączone
pędy bambusa, 20ml
miodu, sok z 1/2
cytryny, smażymy aż warzywa zmiękną, ale tak by były lekko chrupiące. Gotowe posypujemy
szczypiorkiem.4.
Śliwki i powstały sos po pieczeniu przekładamy do miski i miksujemy (jeśli
sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę marynaty.5. Gotową
kaczkę podajemy z ugotowanym
ryżem, sosem i warzywami.Inspiracja:kuchnialidla