Wykonanie
Ta pasta to u mnie w domu prawdziwy hit! Pierwszy raz miałam przyjemność spróbować jej u mojej siostry i choć
czarne oliwki były mi wtedy dość obojętne zdecydowanie pokochałam je w takiej formie. Lubię tę tapenadę tak bardzo, że od razu robię większą porcję ponieważ można ją przechowywać w lodówce przez wiele dni. Przepis standardowo jest od Olgi Smile :)Składniki:50ml
oliwy1
ostra papryczka1 łyżka
pietruszki1 ząbek
czosnku1 łyżka
octu balsamicznegosólW pierwszej kolejności odsączamy
oliwki i jeśli wybraliśmy te z pestkami to je drylujemy a następnie wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy do
oliwek produkty:
oliwę, drobno pociętą papryczkę (można ją pominąć), posiekaną
pietruszkę,
ocet balsamiczny, wyciśnięty
czosnek i
sól i wszystko dobrze ze sobą mieszamy. Przekładamy masę do słoika i odstawiamy do lodówki na 24h żeby wszystko się ze sobą przegryzło. Pastę można podawać na krakersach lub na pokrojonej
bagietce. Smacznego! :)