Wykonanie

Ciasto:150 g
mąki krupczatki50 g
mąki pszennej razowejszczypta
soli100 g zimnego
masła1 małe
jajko2 łyżki lodowatej
wodyNadzienie:1 długi, biały
por8 średnich
ziemniaków, ugotowanych w mundurkach6 średnich
pieczarek1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka klarowanego
masła2 ząbki
czosnku2 czubate łyżki
jogurtu2
jajkasól i
pieprzkilka filetów
anchoispół pęczka listków
tymianku2 łyżki posiekanego
szczypiorkuW malakserze zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Wylepić naczynie do tarty, nie obcinając wystających brzegów, nakłuć widelcem spód, przykryć papierem do pieczenia i wysypać
fasolę. Piec 15 minut w 180 stopniach, w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć, zdjąć papier z
fasolą i lekko przestudzić. Kiedy spód będzie chłodny, wyłożyć farsz. Na łyżce
masła zeszklić posiekany
czosnek i
por.
Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Roztrzepane
jajka wymieszać z
jogurtem,
porem,
ziołami i
przyprawami.
Pieczarki obrać i przekroić na pół. Zamarynować w
sosie sojowym (wystarczy kilka minut). Rozgrzać
masło i zarumienić
pieczarki od strony kapelusza. Ułożyć na spodzie tarty, przykryć masą ziemniaczaną, ozdobić
anchois i piec dalej, w rozgrzanym piekarniku, przez 30 minut. Podać z kleksem kwaśnej
śmietany lub
jogurtu zmieszanego z
oliwą.

W tle KUKBUK.