Wykonanie

Nazwałam go tak, bo zadowoli, zaspokoi, odurzy, omami wszystkich zwolenników serników i szarlotek. Zainspirowana sernikiem noworocznym Moniki, otwartym opakowaniem
krakersów, resztką kruszonki z crumble Pawła Małeckiego, stworzyłam hybrydę, której nie potrafię przestać jeść. Bo ja też należę do amatorów obydwu ciast. Wspaniały, lekko kleisty spód, karmelowa masa
jabłkowa pachnąca
cynamonem i ta obłędnie chrupiąca kruszonka, tworzą elegancką i przepyszną wersję świątecznego ciasta.

Spód:160 g słonych
krakersów100 g zimnego
masła80 g
cukru demerara30 g
migdałów, bez skórki (można pominać)płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
mąki200 g
cukierków krówka2 łyżki kremówki1 małe
jajkoKrakersy zmiksować z
cukrem i
migdałami. Dodać pokrojone w kostkę zimne
masło i dalej miksować, aż powstanie drobna kruszonka. Odłożyć sto gram, do reszty dodać rozpuszczone w
śmietance krówki,
mąkę,
jajko, proszek i dokładnie połączyć, aż powstanie lśniąca masa. Tortownicę wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę na spód, odrobinę wyżej na bokach, piec 18 minut w 180 stopniach.Masa serowa:1 kg
sera z wiaderka250 g
mascarpone5
jajek3 łyżki
cukru pudruTwaróg odsączyć na sicie (ja zostawiam na 2-3 godziny). Zmiksować
sery z
cukrem pudrem, stopniowo dodawać po jednym
jajku miksując bardzo krótko pomiędzy, żeby nie napowietrzyć masy. Wlać na upieczony spód, na wierzch wyłożyć masę
jabłkową i delikatnie przemieszać. Piec 50 minut w 160 stopniach. Nie zaglądać, zostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.Masa
jabłkowa:3
jabłka reneta3 łyżki posiekanych
rodzynek3 łyżki
cukru trzcinowego100 g
masła75 ml grappy25 ml
rumu waniliowego (może być ekstrakt)2 czubate łyżki masy kajmakowej
Jabłka pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić
masło, dodać wszystkie składniki, oprócz kajmaku, i podgrzewać, aż
jabłka będą miękkie, a masa lekko kleista. Lekko ostudzić i dodać kajmak. Odłożyć dwie czubate łyżki i zmiksować w blenderze (posłużą do posmarowania wierzchu ostudzonego sernika). Wcześniej upiec odłożoną kruszonkę w 180 stopniach przez 20 minut (przemieszać w połowie pieczenia).

Przestudzony sernik posmarować zmiksowaną masą kajmakowo-
jabłkową i posypać kruszonką.W tle KUKBUK.