Wykonanie
Kurczak z
cukinią i
pieczarkami jest moim zdaniem świetnym połączeniem. Już wielokrotnie gościł on na naszym
stole i muszę przyznać, że zawsze smakuje tak samo wspaniale. Potrawie charakteru nadają
przyprawy-
bazylia,
oregano,
majeranek i
słodka papryka oraz oczywiście
sól i
pieprz. Danie jest dość szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wielkich umiejętności. Zatem każdy będzie potrafił je przyrządzić, wystarczy odrobina chęci;)Składniki na 6 porcji:2
filety z kurczaka2 średnie
cukinie (750g)250g
pieczarek2 woreczki
brązowego ryżukilka łyżek
olejusól,
pieprz,
słodka papryka,
bazylia,
oregano,
majeranekząbek
czosnkuW niedużym garnku wstawiamy
wodę na
ryż. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy obie
torebki, delikatnie solimy
wodę i gotujemy
ryż przez 30 minut.W tym samym czasie oczyszczamy, myjemy i kroimy
pieczarki w plasterki.
Cukinie również myjemy i obieramy, a następnie kroimy je wzdłuż na ćwiartki i w plasterki. Na rozgrzana patelnie wrzucamy
pieczarki i
cukinię. Przyprawiamy je
solą,
pieprzem,
bazylią,
majerankiem i
oregano, i smażymy aż
woda z
pieczarek wyparuje.Filety dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w niedużą kostkę. Smażymy je na drugiej patelni, z rozgrzanym
olejem. Przyprawiamy je
solą,
pieprzem,
papryką,
oregano,
bazylią,
majerankiem oraz obranym i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Gdy
mięso się usmaży łączymy je z
cukinią i
pieczarkami, mieszamy.Ugotowany
ryż odcedzamy.Danie podajemy ciepłe, możemy ozdobić je
szczypiorkiem czy
pietruszką.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować
kurczaka z
cukinia i
pieczarkami, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
cukinia jest lekkostrawna i niskokaloryczna; zawiera witaminy: A, C, K PP, B1 oraz potas, żelazo i magnez,
pieczarki są doskonałym źródłem witaminy D oraz witamin z grupy B, a także fosforu, selenu, żelaza i miedzi; ponadto są bogate w niezbędny kwas foliowy.