ßßß Cookit - przepis na #39 - Złoto na talerzu - Indyk z cukinią i brązowym ryżem

#39 - Złoto na talerzu - Indyk z cukinią i brązowym ryżem

nazwa

Wykonanie

Dziś propozycja na szybki w przygotowaniu obiad. Zarazem jest on bardzo smaczny, więc to też na plus.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem :)
składniki: (na 3-4 porcje)
2 średnie żółte cukinie
ok. 200 g pieczarek
2 piersi z indyka
2 torebki brązowego ryżu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oregano
bazylia
papryka słodka
majeranek
oliwa do smażenia
Ryż gotujemy w lekko osolonej, wcześniej zagotowanej wodzie, pod przykryciem około 30 minut na wolnym ogniu.
W tym czasie cukinię obieramy i kroimy w ćwiartki.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cukinię i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i majerankiem. Smażymy do momentu aż cukinia i pieczarki zmiękną.
Pierś z indyka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Smażymy mięso na odrobinie oliwy. Przyprawiamy je solą, pieprzem, oregano, bazylią, majerankiem i papryką.
Indyka dodajemy do cukinii i pieczarek, mieszamy ze sobą. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem.
Źródło:http://alice-kitchenland.blogspot.com/2015/06/39-zoto-na-talerzu-indyk-z-cukinia-i.html