ßßß




Składniki:Ciasto kruche:1,5 szklanki mąki pszennej½ szklanki cukru3 żółtka100 g masła1 płaska łyżka ciemnego kakao2 łyżki śmietany 18%1 łyżeczka proszku do pieczeniaBeza:3 białka3 łyżki cukru pudru100 g mieszanki bakaliowej - w tym orzechy włoskie PiątnicaCiasto czekoladowe:5 jajek1.5 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody1 szklanka cukru +1/2 szklanki4 łyżki ciemnego kakao3/4 szklanki oleju1/2 szklanki wodyMasa chałwowa:20 dag chałwy waniliowej2 budynie śmietankowe4 łyżki cukru16 g cukru waniliowego750 ml mleka250 g masłaDodatkowo:½ szklanki marmolady lub powidełPolewa czekoladowa50 g chałwy waniliowej do posypaniaSposób wykonania:Ciasto kruche:Z podanych składników zagnieść na stolnicy jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30cm.Posmarować powidłami lub marmoladą.
Beza:Białka jaj ubić na sztywno wsypując pod koniec stopniowo cukier puder, pianę wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnioną mieszanką bakalii, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec 30-35 minut-do zrumienienia bezy.Studzić przy otwartym piekarniku.Ciasto czekoladowe:Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany.Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- takiej samej jak piekliśmy ciasto kruche .Piec 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.Masa chałwowa:200 ml mleka odlać i rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do gorącego wkruszyć chałwę, mieszać aż się rozpuści, następnie wlać roztwór mleka z budyniem i zagotować , mieszać aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zestawić z ognia, wystudzić.Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do skończenia.
Przełożenie:Na ciasto kruche wyłożyć połowę masy chałowej przykryć ciastem czekoladowym, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem czekoladowym, całość polać polewą czekoladową udekorować pokruszoną chałwą i orzechami.Smacznego!
http://piatnica.net/