ßßß Cookit - przepis na Ryżowa zapiekanka z kabaczkiem i mielonym mięsem z indyka

Ryżowa zapiekanka z kabaczkiem i mielonym mięsem z indyka

nazwa

Wykonanie

Za oknem coraz chłodniej i chyba już pożegnamy upały. Na takie dni proponuję sycącą, rozgrzewającą zapiekankę - tym razem z mielonym mięsem i kabaczkiem. Zamiast niego możemy użyć cukinii, a do mięsnego sosu dorzucić pieczarki. Smacznego:) dla 3-4 osób:
mały kabaczek lub cukinia,
500 g mielonego mięsa z indyka (lub inny rodzaj),
szklanka ryżu (u mnie ekologiczny, brązowy ryż długoziarnisty ze sklepu Smaki Ziemi),
2 i 1/2 szklanki wody,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
opcjonalnie starta na dużych oczkach marchewka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
kulka mozzarelli,
kilka łyżek startego parmezanu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn, chili
Kabaczka obrać i pokroić w plastry. Przesmażyć do lekkiego zrumienienia na małej ilości tłuszczu (nie powinny być zupełnie miękkie), odłożyć. Ryż wrzucić do gotującej się, osolonej wody, zmniejszyć płomień i z odchyloną pokrywką gotować ok. 20 minut - woda powinna prawie wyparować, a na ryżu powinny pojawić się małe dziurki. Wyłączyć gaz, zakryć garnek pokrywką i odstawić ryż na 10 minut, aż wchłonie resztki wody. Gotowy wymieszać widelcem. Przygotować sos mięsny: mięso smażyć wraz z drobno pokrojoną cebulą i startą marchewką na niewielkiej ilości tłuszczu; gdy zmieni kolor, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć ok. minuty, dodać koncentrat. Do słoiczka po koncentracie nalać wodę i wlać ją do mięsa. Przyprawić i dusić ok. 20 minut lub do zgęstnienia sosu. Do naczynia do zapiekanki nakładać warstwami sos mięsny, ryż, plastry kabaczka doprawione solą i pieprzem oraz oba rodzaje sera. Zapiekać w 190 stopniach do rozpuszczenia i zarumienia się sera (ok. 15 minut).
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/09/ryzowa-zapiekanka-z-kabaczkiem-i.html