Wykonanie



Za oknem coraz chłodniej i chyba już pożegnamy upały. Na takie dni proponuję sycącą, rozgrzewającą zapiekankę - tym razem z mielonym
mięsem i
kabaczkiem. Zamiast niego możemy użyć
cukinii, a do
mięsnego sosu dorzucić
pieczarki. Smacznego:) dla 3-4 osób:mały
kabaczek lub
cukinia,500 g
mielonego mięsa z indyka (lub inny rodzaj),szklanka
ryżu (u mnie ekologiczny,
brązowy ryż długoziarnisty ze sklepu Smaki Ziemi),2 i 1/2 szklanki
wody,mały słoiczek
koncentratu pomidorowego,opcjonalnie starta na dużych oczkach
marchewka,duża
cebula,2 ząbki
czosnku,2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,kulka
mozzarelli,kilka łyżek startego
parmezanu,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
oregano,
tymianek,
bazylia,
rozmaryn,
chiliKabaczka obrać i pokroić w plastry. Przesmażyć do lekkiego zrumienienia na małej ilości tłuszczu (nie powinny być zupełnie miękkie), odłożyć.
Ryż wrzucić do gotującej się, osolonej
wody, zmniejszyć płomień i z odchyloną pokrywką gotować ok. 20 minut -
woda powinna prawie wyparować, a na
ryżu powinny pojawić się małe dziurki. Wyłączyć gaz, zakryć garnek pokrywką i odstawić
ryż na 10 minut, aż wchłonie resztki
wody. Gotowy wymieszać widelcem. Przygotować sos
mięsny:
mięso smażyć wraz z drobno pokrojoną
cebulą i startą
marchewką na niewielkiej ilości tłuszczu; gdy zmieni kolor, dodać posiekany
czosnek. Przesmażyć ok. minuty, dodać koncentrat. Do słoiczka po koncentracie nalać
wodę i wlać ją do
mięsa. Przyprawić i dusić ok. 20 minut lub do zgęstnienia sosu. Do naczynia do zapiekanki nakładać warstwami sos
mięsny,
ryż, plastry
kabaczka doprawione
solą i
pieprzem oraz oba rodzaje
sera. Zapiekać w 190 stopniach do rozpuszczenia i zarumienia się
sera (ok. 15 minut).