Wykonanie

Sałatka Cobb to jedna z popularniejszych sałatek w USA. Jej letnia wersja zazwyczaj zawiera pieczonego
kurczaka lub/i
bekon, mieszankę
sałat,
pomidory,
awokado i
jajka na twardo. Moja dzisiejsza propozycja jest zimową odsłoną tej sałatki. Mimo że niektóre połączenia smakowe wydały mi się dość nieoczywiste, postanowiłam zaufać gustowi mojej ulubienicy - Laury Vitale (autorki przepisu) i nie zawiodłam się.
Sałatka była naprawdę smaczna i na pewno posmakuje tym, którzy nie boją się połączenia słodko-kwaśno-słonych smaków. Smacznego:)Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/winter-cobb-salad-with-poppyseed-dressing/ na porcję:mieszanka
sałat,garść
szpinaku,kilka
orzechów włoskich,łyzka lub dwie nasion
granatu,duży plaster
boczku,
jajko na twardo,garść
suszonej zurawiny,pół lub ćwierć
jabłka,sos: łyżka
majonezu, łyżeczka (lub mniej)
maku, łyżeczka
octu jabłkowego, opcjonalnie odrobina
cukru dla równowagi smakowej, granulowany
czosnek lub
cebula (do smaku), ew. odrobina
mleka dla rozrzedzenia sosu
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko, odsączyć. Na talerzu ułożyć
sałatę i
szpinak, połówki
orzechów,
żurawinę i nasiona
granatu.
Jabłka pokroić w kostkę,
jajko na ćwiartki, dodać je do reszty składników razem z
boczkiem. Składniki sosu połączyć i polać nim
sałatkę.