Wykonanie



Dziś znów włoski obiad - zupa ziemniaczana z passatą i bułeczki z ciasta na pizzę, które tym razem nadziałam resztkami pieczonego
kurczaka. Przepis na pierwsze danie zaczerpnęłam ze strony mojej włoskiej ulubienicy, Laury Vitale, ale odrobinkę go zmodyfikowałam, gotując zupę na porcji rosołowej. Dodatek
makaronu nie jest tu obowiązkowy - zupa jest wystarczająco pożywna bez niego, ale ja postąpiłam zgodnie z oryginalną recepturą i dodałam
makaron w kształcie serduszek przywieziony z Włoch:) Smacznego:)Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/italian-potato-soup/ na zupę:porcja rosołowa,około 5 dużych
ziemniaków,1-2
marchewki,kawałek
selera korzeniowego lub 2 gałązki
selera naciowego,
cebula,1/3 lub 1/2 szklanki passaty (do smaku; można użyć zwykłego
przecieru pomidorowego),
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy, świeża
bazylia lub ulubione suszone
zioła,opcjonalnie
parmezan do posypania i drobny
makaronPorcję rosołową zalać
wodą, doprowadzić do wrzenia, odlać szumowiny i ponownie zalać
wodą (około 5-6 szklanek). Postawić na mały gaz, wrzucić
liść laurowy i ziele; gotować, co jakiś czas zbierając powstałą pianę. W tym czasie obrać warzywa, pokroić w kostkę i przesmażyć do zrumienienia, wrzucić do gotującego się
wywaru i gotować razem jeszcze około 40 minut do miękkości warzyw. Dodać passatę, doprawić i wymieszać. Zupę można podawać z drobnym
makaronem i startym
parmezanem.bułeczki:upieczona
pierś z kurczaka pokrojona na kawałeczki,kulka
mozzarelli,pół
czerwonej papryki, na ciasto: składniki wraz z opisem przyrządzania bułeczek tutaj