ßßß Cookit - przepis na włoska zupa ziemniaczana oraz bułeczki z kurczakiem i mozzarellą

włoska zupa ziemniaczana oraz bułeczki z kurczakiem i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Dziś znów włoski obiad - zupa ziemniaczana z passatą i bułeczki z ciasta na pizzę, które tym razem nadziałam resztkami pieczonego kurczaka. Przepis na pierwsze danie zaczerpnęłam ze strony mojej włoskiej ulubienicy, Laury Vitale, ale odrobinkę go zmodyfikowałam, gotując zupę na porcji rosołowej. Dodatek makaronu nie jest tu obowiązkowy - zupa jest wystarczająco pożywna bez niego, ale ja postąpiłam zgodnie z oryginalną recepturą i dodałam makaron w kształcie serduszek przywieziony z Włoch:) Smacznego:)
Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/italian-potato-soup/ na zupę:
porcja rosołowa,
około 5 dużych ziemniaków,
1-2 marchewki,
kawałek selera korzeniowego lub 2 gałązki selera naciowego,
cebula,
1/3 lub 1/2 szklanki passaty (do smaku; można użyć zwykłego przecieru pomidorowego),
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, świeża bazylia lub ulubione suszone zioła,
opcjonalnie parmezan do posypania i drobny makaron
Porcję rosołową zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odlać szumowiny i ponownie zalać wodą (około 5-6 szklanek). Postawić na mały gaz, wrzucić liść laurowy i ziele; gotować, co jakiś czas zbierając powstałą pianę. W tym czasie obrać warzywa, pokroić w kostkę i przesmażyć do zrumienienia, wrzucić do gotującego się wywaru i gotować razem jeszcze około 40 minut do miękkości warzyw. Dodać passatę, doprawić i wymieszać. Zupę można podawać z drobnym makaronem i startym parmezanem.
bułeczki:
upieczona pierś z kurczaka pokrojona na kawałeczki,
kulka mozzarelli,
pół czerwonej papryki, na ciasto: składniki wraz z opisem przyrządzania bułeczek tutaj
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/woska-zupa-ziemniaczana-oraz-bueczki-z.html