Wykonanie



Pieczeń to moje ulubione danie z
mięsa mielonego - nie potrzeba długich przygotowań i zawsze można ją przyrządzić inaczej. Dziś prosty przepis na pieczeń z dodatkiem warzyw i
ryżu - można do niej użyć wszelkich resztek jarzyn, a
ryż zastąpić
kaszą lub
kuskusem. Smacznego:)Polecam też moją pieczeń z
kaszą i
grzybami, z
serem i warzywami oraz pieczeń rzymską:)ok. 500 g
mięsa mielonego,torebka ugotowanego
ryżu (może być mniej),
jajko lub dwa,kilka łyżek
bułki tartej,
cebula,duża
marchewka,ćwierć małego
pora,2-3 ząbki
czosnku,mała
pietruszka lub dwie,ćwierć małego
selera korzeniowego lub kilka gałązek
selera naciowego (opcjonalnie),garść
szpinaku (opcjonalnie),
sól (około łyżeczki),
pieprz,
papryka słodka i ostra,
tymianek,
oregano,
natka pietruszki, ew.
przyprawa do mięsa mielonego
Włoszczyznę zetrzeć na tarce na grube wiórki.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa przesmażyć na patelni, na końcu dodać
szpinak i
czosnek, wystudzić.
Mięso połączyć z warzywami,
ryżem i resztą składników pieczeni, dokładnie wyrobić (warto spróbować, czy nie potrzeba więcej przypraw i usmażyć w tym celu mały kotlecik). Masę przełożyć do małej keksówki wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą, piec w temp. 190 stopni około 60-70 minut.