ßßß Cookit - przepis na pieczeń z ryżem i warzywami

pieczeń z ryżem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Pieczeń to moje ulubione danie z mięsa mielonego - nie potrzeba długich przygotowań i zawsze można ją przyrządzić inaczej. Dziś prosty przepis na pieczeń z dodatkiem warzyw i ryżu - można do niej użyć wszelkich resztek jarzyn, a ryż zastąpić kaszą lub kuskusem. Smacznego:)
Polecam też moją pieczeń z kaszą i grzybami, z serem i warzywami oraz pieczeń rzymską:)
ok. 500 g mięsa mielonego,
torebka ugotowanego ryżu (może być mniej),
jajko lub dwa,
kilka łyżek bułki tartej,
cebula,
duża marchewka,
ćwierć małego pora,
2-3 ząbki czosnku,
mała pietruszka lub dwie,
ćwierć małego selera korzeniowego lub kilka gałązek selera naciowego (opcjonalnie),
garść szpinaku (opcjonalnie),
sól (około łyżeczki), pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, oregano, natka pietruszki, ew. przyprawa do mięsa mielonego
Włoszczyznę zetrzeć na tarce na grube wiórki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa przesmażyć na patelni, na końcu dodać szpinak i czosnek, wystudzić. Mięso połączyć z warzywami, ryżem i resztą składników pieczeni, dokładnie wyrobić (warto spróbować, czy nie potrzeba więcej przypraw i usmażyć w tym celu mały kotlecik). Masę przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w temp. 190 stopni około 60-70 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/pieczen-z-ryzem-i-warzywami.html