ßßß
Doskonała alternatywa dla pieczarkowych kotletów mielonych.Proste i smaczne danie, które może być również idealną imprezową przekąską.Właśnie po raz pierwszy poczęstowano mnie tym przysmakiem na małym przyjęciu dziwiąc się, że nigdy wcześniej nie jadłam faszerowanych pieczarek.Rzeczywiście muszę przyznać, że choć pieczarki faszerowane są bardzo popularne, dla mnie są nowością i zrobiłam je po raz pierwszy.Składniki:
10-12 pieczarek średniej wielkości300 g mięsa mielonego /wieprzowe/1 mała cebula2 ząbki czosnku1 jajko3 -4 łyżki bułki tartej½ łyżeczki słodkiej papryk1/2 łyżeczki oregano2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszkisól i pieprz /do smakuoraz:jajko i bułka tarta /do panierowaniatłuszcz /do smażeniaWykonanie:-Pieczarki oczyścić i obrać .-Ostrożnie usunąć nóżki , drobno pokroić.-Posiekaną cebulę i trzonki pieczarek podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu/ masło lub oliwa/.-Mięso wymieszać z jajkiem, dodać podsmażoną cebulę, drobno posiekany czosnek,pietruszkę i przyprawy.-Masę wyrobić dodając bułkę tartą / masa nie może być rzadka/.-Z przygotowanego farszu uformować małe kulki , nałożyć we wgłębienie kapeluszawypełniając całe wnętrze.-Gotowe kulki pieczarkowe panierować w jajku i bułce tartej.-Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor /zaczynając od strony farszu/.-Pieczarki można również upiec w piekarniku / także bez panierki/ posypując wierzch pod koniec pieczenia żółtym serem.
