Wykonanie
Doskonała alternatywa dla
pieczarkowych kotletów mielonych.Proste i smaczne danie, które może być również idealną imprezową przekąską.Właśnie po raz pierwszy poczęstowano mnie tym przysmakiem na małym przyjęciu dziwiąc się, że nigdy wcześniej nie
jadłam faszerowanych
pieczarek.Rzeczywiście muszę przyznać, że choć
pieczarki faszerowane są bardzo popularne, dla mnie są nowością i zrobiłam je po raz pierwszy.Składniki:
10-12
pieczarek średniej wielkości300 g
mięsa mielonego /wieprzowe/1 mała
cebula2 ząbki
czosnku1
jajko3 -4 łyżki
bułki tartej½ łyżeczki
słodkiej papryk1/2 łyżeczki
oregano2 łyżeczki posiekanej zielonej
pietruszkisól i
pieprz /do smakuoraz:
jajko i
bułka tarta /do panierowaniatłuszcz /do smażeniaWykonanie:-
Pieczarki oczyścić i obrać .-Ostrożnie usunąć nóżki , drobno pokroić.-Posiekaną
cebulę i trzonki
pieczarek podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu/
masło lub oliwa/.-
Mięso wymieszać z
jajkiem, dodać podsmażoną
cebulę, drobno posiekany
czosnek,
pietruszkę i
przyprawy.-Masę wyrobić dodając
bułkę tartą / masa nie może być rzadka/.-Z przygotowanego farszu uformować małe kulki , nałożyć we wgłębienie kapeluszawypełniając całe wnętrze.-Gotowe kulki
pieczarkowe panierować w
jajku i
bułce tartej.-Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor /zaczynając od strony farszu/.-
Pieczarki można również upiec w piekarniku / także bez panierki/ posypując wierzch pod koniec pieczenia
żółtym serem.