ßßß
składniki na keksówkę 10x20cm:- 1kg mielonego mięsa- 1 średnia cebula- 1 duży ząbek czosnku- 1 łyżeczka mielonego cuminu- 1 łyżeczka oregano- sól i pieprz- 4 jajka na twardo (lub więcej do dłuższej foremki)- 2 jajka (u mnie 1 surowe jajko + 1 ubite białko)- 50g bułki tartej (u mnie zmielony, podsuszony, domowy, chleb owsiany)Najpierw należy ułożyć jajka gęsiego przez całą długość keksówki. U mnie zmieściły się 4, dlatego tyle ugotowałam na twardo. Jeśli macie dłuższą keksówkę lub mniejsze/większe jajka, dostosujcie ich ilość indywidualnie. Zawsze można je trochę przyciąć po ugotowaniu. Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć do zeszklenia. Przełożyć mięso do dużej miski, dodać cebulę i czosnek, bułkę tartą, przyprawy i surowe jajka. Wszystko dokładnie wymieszać, połowę mięsa przełożyć do keksówki (moja jest silikonowa, więc jej niczym nie posmarowałam ani nie obsypałam). Ugotowane na twardo jajka obrać i ułożyć na mięsie przez środek wzdłuż. Przykryć pozostałym mięsem. Piec 50 minut w 190°C. Ja dopiekałam jeszcze 10 minut, żeby wierzch się trochę zrumienił.