Wykonanie
Uwielbiam
ryby, a w szczególności
łososia. Prawie zawsze przyrządzam je w piekarniku (dzięki temu ograniczam ilość tłuszczu, a
mięso ryby jest przez to delikatniejsze), ale chętnie testuję lub wymyślam nowe sposoby na ich przygotowanie. Tym razem przedstawiam prosty przepis na pysznego
łososia z pieczonymi warzywami - ja wykorzystałam głównie resztki
włoszczyzny, ale świetnie sprawdziłyby się tu również kawałki
papryki,
cukinii czy
bakłażana. Smacznego:) dla 2 osób:filet z
łososia (podzielony na dwa kawałki),kilka małych
ziemniaków,duża
marchewka,mała
pietruszka,ćwierć
selera,kawałek
pora,kilka
pieczarek,kilka ząbków
czosnkusól,
pieprz, granulowany
czosnek,
tymianek rozmaryn (mogą być też
zioła prowansalskie),
oliwa na sos: kilka łyżek
jogurtu greckiego, kilka łyżek
majonezu, posiekany
koperek,
sól,
pieprzŁososia przyprawić
solą,
pieprzem i
czosnkiem. Warzywa i
grzyby obrać i pokroić na kawałki (
czosnku nie obierać, upiecze się w całości), obtoczyć je w kilku łyżkach
oliwy i wszystkich przyprawach. Na natłuszczoną blachę przełożyć jarzyny i piec około 20 minut, po tym czasie na blaszkę dołożyć
łososia i piec jeszcze 15-15 minut do miękkości
ryby i warzyw (czas pieczenia zależy od wielkości składników). Wszystkie składniki sosu wymieszać i doprawić.
Rybę i warzywa podawać z sosem
koperkowym i dowolną
sałatką.