ßßß Cookit - przepis na łosoś pieczony z warzywami

łosoś pieczony z warzywami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ryby, a w szczególności łososia. Prawie zawsze przyrządzam je w piekarniku (dzięki temu ograniczam ilość tłuszczu, a mięso ryby jest przez to delikatniejsze), ale chętnie testuję lub wymyślam nowe sposoby na ich przygotowanie. Tym razem przedstawiam prosty przepis na pysznego łososia z pieczonymi warzywami - ja wykorzystałam głównie resztki włoszczyzny, ale świetnie sprawdziłyby się tu również kawałki papryki, cukinii czy bakłażana. Smacznego:) dla 2 osób:
filet z łososia (podzielony na dwa kawałki),
kilka małych ziemniaków,
duża marchewka,
mała pietruszka,
ćwierć selera,
kawałek pora,
kilka pieczarek,
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz, granulowany czosnek, tymianek rozmaryn (mogą być też zioła prowansalskie), oliwa na sos: kilka łyżek jogurtu greckiego, kilka łyżek majonezu, posiekany koperek, sól, pieprz
Łososia przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Warzywa i grzyby obrać i pokroić na kawałki (czosnku nie obierać, upiecze się w całości), obtoczyć je w kilku łyżkach oliwy i wszystkich przyprawach. Na natłuszczoną blachę przełożyć jarzyny i piec około 20 minut, po tym czasie na blaszkę dołożyć łososia i piec jeszcze 15-15 minut do miękkości ryby i warzyw (czas pieczenia zależy od wielkości składników). Wszystkie składniki sosu wymieszać i doprawić. Rybę i warzywa podawać z sosem koperkowym i dowolną sałatką.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/osos-pieczony-z-warzywami.html