Wykonanie

Ostatnio nie było nic słodkiego, więc czym prędzej nadrabiam zaległości i przedstawiam przepis na kruche babeczki z intensywnie
cytrynowym kremem. Nadzienie jest tak naprawdę mniej kaloryczną wersją klasycznego lemon
curd i posmakuje wszystkim miłośnikom
cytrusów. Na jego gęstość będzie
mieć wpływ to, jak dużych użyjemy
cytryn. Ważne, by składniki bardzo dobrze rozmieszać przed zagotowaniem, inaczej mogą się zrobić grudki. Latem używamy oczywiście świeżych
malin, ja użyłam
owoców z soku, ale idealne będą też mrożone. Smacznego:)Źródło: kotlet.tv (spód do babeczek), mojewypieki.com (lemon
curd) na kruche ciasto:250 g
mąki3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego125 g
masła1
żółtko50–60 g
wody na krem:skórka i sok z 3 średnich
cytryn,2
żółtka,2
jajka,200 g
cukru,łyżka
mąki ziemniaczanej,łyżeczka
oliwy,kilkanaście
malin,kilka kostek
białej czekoladyMąkę,
cukier puder,
cukier z
wanilią i
masło posiekać nożem, aż
masło będzie drobne. Dodać
żółtko i
wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć folią. Ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok.4 mm (warto robić to
między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki i nakłuć widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę
fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek. Przegotować krem: wszystkie składniki oprócz
oliwy dobrze wymieszać trzepaczką (żeby nie ciągnęło się
białko) i zagotować, aż zgęstnieje. Gdyby zrobiły się grudki można przetrzeć przez sitko lub w malakserze. Dodać
oliwę, wystudzić. Na każdą babeczkę nakładać po 2-3
maliny, na to krem i startą
czekoladę.