Wykonanie
Te święta upływają pod symboliką "pierwszy raz". Pierwszy raz
będę robiła żurek na pierwszym w życiu moim domowym zakwasie, pierwszy raz zamiast objadać się cały niedzielny dzień, razem z moją drugą połową jedziemy na narty i pierwszy raz robię mazurka. Wygląda ładnie, robi się prosto ale czy smakuje przekonam się za dwa dni - bo tyle przed podaniem powinno się go zrobić. Przepis zaciągnięty od Kotlet.tv - genialny serwis. Przy okazji wpadli Państwo Paszczakowie na
herbatkę niezrażeni moim kuchennym nieładem. W kuchni asystował mi Pankracy, a właściwie podjadał jak tylko się odwróciłam wszystko co znalazł w garnkach.


Składniki:kruchy spód mazurka:250 g
mąki125 g
masła5 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego Winiary1
jajo1-2 łyżki
wody wodycytryny:1
cytrynaok. 1/2 szklanka
wody1/2 szklanka
cukrukrem:150 g
sera mascarpone100 g
czekolady białejPrzygotowanie:Przygotowanie zaczynam od kruchego ciasta,
mąkę odmierzam, dodaję
cukier puder i
cukier waniliowy oraz
masło. Siekam aż
masło będzie w drobnych kawałkach. Dodaję
jajo i
wodę i zagniatam. Wałkuję na prostokąt albo inny kształt np.
jajo. Ja zrobiłam dwa mniejsze mazurki. Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 20 minut do zezłocenia. Zostawiam do wystudzenia – nie ruszajcie dopóki nie przestygnie by nie pękł. Do garnka wsypuję
cukier, dodaję
wodę i wrzucam obraną i pokrojoną na plastry
cytrynę. Gotuję ok. 30 minut aż będzie szklista. Uwaga:
cytryny możecie wyjąć na papier by je odsączyć lub
potem układać takie „w lekkim syropie”. Mieszam
ser z dwiema łyżkami
syropu po gotowaniu
cytryn i roztopioną
czekoladą. smaruję kruchy spód a
potem układam na wierzch
cytryny. Chłodzę. Smacznego.





