Wykonanie
Pewnie sądzicie, że jestem szalona żeby pisać takie herezje. Szarlotka MUSI być z
jabłkami!To ciasto oczywiście obok szarlotki nawet nie leżało, ale okazuje się, że jego nadzienie jest naprawdę "szarlotkowe" w smaku. Śmieszna sprawa, bo można niejednego nabrać i chichotać gdy on będzie dopytywał jakich
jabłek użyłaś. Ha ha!Dodatkowy plus tego placka? Mniej roboty niż z szarlotką i mniejszy koszt.Wyszło mało fotogeniczne, ale to taki cudaczny wypiek, że musiałam Wam go pokazać :)Placek
cytrynowy jak szarlotkaPrzepis (zmodyfikowany) ze starej książeczki "Włoskie potrawy na polskim
stole"
Składniki:Na ciasto:200g
mąki100g
masłałyżka
cukrupół szklanki
wodyNa nadzienie:75g
masła2
cytryny200g
cukru pudru2
jajaZe składników ciasta zagniatamy (kto by zgadł?) ciasto. Ma być gładkie i lekko klejące. Wykładamy nim okrągłą tortownicę w wyjmowanym dnem.
Masło na nadzienie rozpuszczamy i schładzamy.
Jajka ucieramy z
cukrem i stopniowo dodajemy roztopione
masło i sok wyciśnięty z obu
cytryn.Gdy nadzienie jest porządnie utarte wylewamy je na spód z ciasta.Pieczemy całość w 200 stopniach przez ok 35 minut.