ßßß Cookit - przepis na tarta z kurczakiem i papryką

tarta z kurczakiem i papryką

nazwa

Wykonanie

Wydawałoby się, że pojedyncza pierś z kurczaka to za mało na obiad dla 3 osób. Okazuje się, że wystarczy na sycący obiad nawet dla 4 osób, jeśli będzie składnikiem wytrawnej tarty. Paprykę i seler możemy oczywiście zastąpić innymi ulubionymi warzywami, ja użyłam tego, co akurat miałam w lodówce. Warto pamiętać o podpieczeniu spodu (musi być prawie gotowy i zarumieniony na bokach i spodzie) - gdy zalejemy ciasto zbyt wcześnie, może zrobić się zakalec. Smacznego:)
Źródło: kotlet.tv na ciasto:
250 g mąki,
125 g masła,
żółtko i białko (oddzielone)
50-60 ml zimnej wody,
pół łyżeczki soli,
farsz:
pół cebuli,
gałązka selera naciowego (opcjonalnie),
pół dużej czerwonej papryki i pół żółtej,
pierś z kurczaka plus ulubione przyprawy do drobiu,
2 jajka,
3/4 szklanki kremówki,
łyżka mąki,
ok. 100 g sera
Mąkę połączyć z solą i zimnym masłem, posiekać, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Dodać żółtko, wodę i szybko zagnieść w kulkę. Owinąć folią i włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru lub folii i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem (nie za głęboko, żeby zalewa nie dostała się pod spód) i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie obciążyć formę papierem do pieczenia z fasolkami, włożyć do piekarnika na 10-15 min i podpiec w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można pokroić i przyprawić kurczaka oraz podsmażyć go z posiekanymi warzywami na patelni. Zdjąć obciążenie z tarty i dopiec ciasto, aż będzie złote. Posmarować ciasto białkiem (aby zalewa nie nasączyła ciasta), nałożyć podsmażone warzywa z kurczakiem, zalać śmietaną rozmieszaną z mąką, jajkami i serem. Piec do momentu ścięcia się zalewy (ok.20-25 minut)
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/11/tarta-z-kurczakiem-i-papryka.html