Wykonanie
Wydawałoby się, że pojedyncza
pierś z kurczaka to za mało na obiad dla 3 osób. Okazuje się, że wystarczy na sycący obiad nawet dla 4 osób, jeśli będzie składnikiem wytrawnej tarty.
Paprykę i
seler możemy oczywiście zastąpić innymi ulubionymi warzywami, ja użyłam tego, co akurat miałam w lodówce. Warto pamiętać o podpieczeniu
spodu (musi być prawie gotowy i zarumieniony na bokach i spodzie) - gdy zalejemy ciasto zbyt wcześnie, może zrobić się zakalec. Smacznego:)Źródło: kotlet.tv na ciasto:250 g
mąki,125 g
masła,
żółtko i
białko (oddzielone)50-60 ml zimnej
wody,pół łyżeczki
soli,farsz:pół
cebuli,gałązka
selera naciowego (opcjonalnie),pół dużej
czerwonej papryki i pół żółtej,
pierś z kurczaka plus ulubione
przyprawy do drobiu,2
jajka,3/4 szklanki kremówki,łyżka
mąki,ok. 100 g
seraMąkę połączyć z
solą i zimnym
masłem, posiekać, aż
masło będzie w malutkich kawałeczkach. Dodać
żółtko,
wodę i szybko zagnieść w kulkę. Owinąć folią i włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować
między dwoma kawałkami papieru lub folii i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem (nie za głęboko, żeby zalewa nie dostała się pod spód) i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie obciążyć formę papierem do pieczenia z
fasolkami, włożyć do piekarnika na 10-15 min i podpiec w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można pokroić i przyprawić
kurczaka oraz podsmażyć go z posiekanymi warzywami na patelni. Zdjąć obciążenie z tarty i dopiec ciasto, aż będzie złote. Posmarować ciasto
białkiem (aby zalewa nie nasączyła ciasta), nałożyć podsmażone warzywa z
kurczakiem, zalać
śmietaną rozmieszaną z
mąką,
jajkami i
serem. Piec do momentu ścięcia się zalewy (ok.20-25 minut)