Wykonanie
Po raz pierwszy upiekłam wytrawną tartę i jest to jedna z najpyszniejszych potraw, jakie ostatnio przygotowałam. Do tej
pory piekłam słodkie tarty, okazuje się jednak, że kruche ciasto wspaniale smakuje z warzywami i kawałkami
wędliny czy
mięsa. Pyszna zalewa ze
śmietany,
sera i
jajek sprawia, że danie jest bardzo sycące. Rezygnując z
wędliny otrzymamy danie wegetariańskie. Smacznego:)Źródło: http://kotlet.tv/tarta-z-warzywami na ciasto:250 g
mąki,125 g
masła,
żółtko i
białko (oddzielone)50-60 ml zimnej
wody,pół łyżeczki
soli,farsz:pół
cebuli,
czerwona papryka,kawałek dowolnej
wędlinyok. 100 gramów
szpinaku2
jajka3/4 szklanki kremówkiłyżka
mąkiok. 100 g
seraMąkę połączyć z
solą i zimnym
masłem, posiekać, aż
masło będzie w malutkich kawałeczkach. Dodać
żółtko,
wodę i szybko zagnieść w kulkę. Owinąć folią i włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować
między dwoma kawałkami papieru lub folii i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem (nie za głęboko, żeby zalewa nie dostała się pod spód) i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie obciążyć formę papierem do pieczenia z
fasolkami, włożyć do piekarnika na 10-15 min i podpiec w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można pokroić warzywa i podsmażyć je na patelni. Zdjąć obciążenie z tarty i dopiec ciasto, aż będzie lekko złote na bokach. Posmarować ciasto
białkiem (aby zalewa nie nasączyła ciasta), nałożyć podsmażone warzywa z
wędliną, zalać
śmietaną rozmieszaną z
mąką,
jajkami i
serem. Piec do momentu ścięcia się zalewy (ok.20-25 minut)