ßßß Cookit - przepis na tarta ze szpinakiem, papryką i wędliną

tarta ze szpinakiem, papryką i wędliną

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy upiekłam wytrawną tartę i jest to jedna z najpyszniejszych potraw, jakie ostatnio przygotowałam. Do tej pory piekłam słodkie tarty, okazuje się jednak, że kruche ciasto wspaniale smakuje z warzywami i kawałkami wędliny czy mięsa. Pyszna zalewa ze śmietany, sera i jajek sprawia, że danie jest bardzo sycące. Rezygnując z wędliny otrzymamy danie wegetariańskie. Smacznego:)
Źródło: http://kotlet.tv/tarta-z-warzywami na ciasto:
250 g mąki,
125 g masła,
żółtko i białko (oddzielone)
50-60 ml zimnej wody,
pół łyżeczki soli,
farsz:
pół cebuli,
czerwona papryka,
kawałek dowolnej wędliny
ok. 100 gramów szpinaku
2 jajka
3/4 szklanki kremówki
łyżka mąki
ok. 100 g sera
Mąkę połączyć z solą i zimnym masłem, posiekać, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Dodać żółtko, wodę i szybko zagnieść w kulkę. Owinąć folią i włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru lub folii i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem (nie za głęboko, żeby zalewa nie dostała się pod spód) i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie obciążyć formę papierem do pieczenia z fasolkami, włożyć do piekarnika na 10-15 min i podpiec w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można pokroić warzywa i podsmażyć je na patelni. Zdjąć obciążenie z tarty i dopiec ciasto, aż będzie lekko złote na bokach. Posmarować ciasto białkiem (aby zalewa nie nasączyła ciasta), nałożyć podsmażone warzywa z wędliną, zalać śmietaną rozmieszaną z mąką, jajkami i serem. Piec do momentu ścięcia się zalewy (ok.20-25 minut)
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/10/tarta-ze-szpinakiem-papryka-i-wedlina.html