Wykonanie

Kuchnia marokańska, i w ogóle kuchnia arabska, może być bardzo inspirująca. Przepis, który dziś przedstawiam nie jest autentycznym daniem marokańskim, ale zawiera on wiele jej najczęściej używanych składników. Użyłam również typowych dla tego regionu przypraw do
kurczaka, dzięki
czemu sałatka jest wyjątkowo aromatyczna. Smacznego:)ok. 200 g
kaszy kuskus lub
kaszy jaglanej,pół dużego
ogórka,pół dużej
papryki,
pierś z kurczaka,skórka z jednej
cytryny i kilka łyżek soku,kilka łyżek posiekanej świeżej
natki pietruszki i świeżej
mięty,3 łyżki
oliwek,kilka łyżek
oliwy extra virgin,
przyprawy do kurczaka:
sól,
pieprz,
kolendra,
imbir w proszku,
cynamon, granulowany
czosnek,
gałka muszkatołowa,
słodka papryka (po mniej więcej pół łyżeczki każdej
przyprawy lub do smaku)
Kurczaka pokroić na kawałki i zamarynować w 3 łyżkach
oliwy i przyprawach, odstawić na pół godziny, a następnie usmażyć.
Paprykę i obranego
ogórka pokroić w kosteczkę.
Kaszę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po przestygnięciu dodać do niej wszystkie składniki sałatki, dodać
oliwę i
sok z cytryny, dobrze wymieszać. Smacznego:)Chciałabym tez prosić Was o odwiedzenie strony http://brokatwspreju.blogspot.com/2014/04/wspoprace-blogowe-cel-charytatywny.html i poczytanie o wspaniałej akcji charytatywnej, która ma na celu pomoc zwierzakom. Podajcie informację dalej:)