Wykonanie




Dziś propozycja na pyszną, łagodną, kremową zupę z
kalafiora z
parmezanem. Na drugie danie serwuję bardzo szybkie, wytrawne bułeczki przygotowane z ciasta na pizzę. Mój przepis powinien być tu tylko wskazówką - do ich przygotowania możemy użyc swojego ulubionego przepisu na ciasto, a do środka włożyć ulubione dodatki do pizzy. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, smacznego:)Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/kremowa-zupa-z-kalafiora, http://www.laurainthekitchen.com/recipes/pepperoni-pizza-bites/ na zupę:
kalafior,
cebula,2 średnie
ziemniaki,2 ząbki
czosnku,litr
bulionu drobiowego,1/2 szklanki tartego
sera grana padano,
sól,
pieprzNa patelni przesmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek.
Kalafiora dzielimy na różyczki,
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa zalewamy
bulionem i gotujemy do miękkości. Miksujemy na krem, doprawiamy i posypujemy
startym serem, na bułeczki:kulka ciasta na pizzę (możemy skorzystać z mojego przepisu),kawałek
żółtego sera lub
mozzarelli,ulubione składniki do pizzy np. kawałki przesmazonej
kiełbasy lub
szynki,
kurczaka itp.),łyżka
oliwy do posmarowania bułeczek,
oregano,
bazylia, granulowany
czosnekWyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek i kroimy na kawałki (nie muszą być równe). Na każdy z nich nakładamy farsz i szczelnie zamykamy. Umieszczamy w naczyniu do zapiekania, smarujemy
oliwą i posypujemy
przyprawami. Pieczemy około 20-25 minut w temp. 190 stopni.