zupa krem kalafiorowo-serowyZa oknem upały, więc apetyt na jedzenie mniejszy. Mimo wszystko trzeba się czasem przełamać dla zdrowia. Prezentuje poniżej lekką, ale bardzo sycącą zupę krem z kalafiora. Co najważniejsze podczas tych upałów, może ona być podawana i na ciepło, i na zimno.Składniki:1 kalafior1 mała cebula1 mała marchewkakawałek selera2 średnie ziemniaki1 ząbek czosnku1 litr bulionu drobiowego (może być z kostki)1/2 szklanki tartego sera (np. mozzarelli)sólpieprzoliwa z oliwekDo gotującego się bulionu wrzucić odcięte różyczki kalafiora oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz selera. Czosnek obrać, drobno posiekać lub pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem. Warzywa z patelni dodać do zupy. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min., aż warzywa zmiękną.Zestawić zupę z ognia i zmiksować blenderem [przed zmiksowaniem można wyjąć parę różyczek kalafiora do ozdoby]. Do gorącej zupy dodać starty ser i wymieszać aż się rozpuści. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać zupę z kawałkami sera lub grzankami, ozdobiona różyczkami kalafiora.