Wykonanie
Od kiedy pierwszy raz spróbowałam gołąbków z
włoskiej kapusty, już nigdy nie zrobiłam ich ze zwykłej białej. Po pierwsze, jest łatwiejsza "w obróbce" - liście ładnie się rozdzielają na surowo więc można je obgotować wrzucając już rozdzielone do
wody, jest wydajniejsza - prawie do samego głąba są ładne listki, a ponadto ładniej się prezentuje na talerzu i - jak dla mnie - jest smaczniejsza. Tym razem do standardowego farszu z
mięsa i
ryżu dodałam więcej niż zwykle warzyw -
cebulkę,
marchewkę,
paprykę,
kukurydzę,
koperek. Całość polana gęstym
sosem pomidorowym z
cebulką - wyszło przepysznie.

SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków)1 główka
kapusty włoskiej1 szkl
ryżu (lub trochę mniej, według upodobania)0,5 kg
mięsa mielonego (u mnie z
szynki)2
jajka2
cebule2
marchewki1/2
czerwonej papryki2 ząbki
czosnku1 pęczek
koperkukilka łyżek
kukurydzy1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
vegety1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu1 l
bulionu1.
Ryż ugotować (osolić jak zwykle).2.
Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować tak, aby dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka)3.
Cebulę posiekać drobno, zeszklić na
maśle, posolić i udusić.4.
Marchewki zetrzeć na tartce o dużych oczkach,
paprykę pokroić drobno, udusić.5.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Koperek posiekać.6.
Mięso wymieszać z
jajkami,
cebulą,
marchewką,
papryką,
czosnkiem,
koperkiem i
ryżem. Doprawić do smaku.7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać
bulionem (aby wszystkie były przykryte). Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania.8. Podawać z
sosem pomidorowym.
