ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

nazwa

Wykonanie

Już od jakiegoś czasu "chodziła" za mną zupa z zielonego groszku, ale jakoś nie mogłam się za nią zabrać... Aż do wczoraj, w końcu pamiętałam o zakupie mrożonego groszku i powstała z niego wyśmienita zupka. Że będzie dobra to podejrzewałam, bo słyszałam już o niej z różnych źródeł, ale, że aż tak, to się nie spodziewałam. Dla mnie była wprost cudowna w smaku. Dodatkowo bardzo łatwo i błyskawicznie się ją przygotowuje. Wystarczy mrożony groszek, trochę włoszczyzny, a pozostałe składniki, myślę, że każdy ma w domu: woda, sól, pieprz, cebula, czosnek, kilka plastrów wędzonego boczku lub ogonówki, szynki, itp. Dosłownie 40 minut i mamy gotową pyszną zupkę.
Przepis na ok.6 porcji.
Składniki:
- 900g mrożonego groszku
- 200g włoszczyzny w słupki (lub starta marchew, pietruszka, por,seler)
- ok. 1l wody
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
- kilka plastrów boczku, ogonówki, itp. (u mnie 6 plastrów wędzonego schabu)
- 2 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu
- pokrojony szczypiorek (nie trzeba)
Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy groszek i włoszczyznę w słupki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok.20 minut (do miękkości).
Na patelni podsmażamy wędzonkę pokrojoną w kostkę, gdy mamy boczek tłuszczu nie dodajemy. Ja podsmażałam schab na łyżce oleju kokosowego.
Przysmażone skwarki przekładamy do miseczki, a na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy z palnika. Do ugotowanych warzyw dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz 1 łyżkę wysmażonych skwarek. Całość dokładnie blendujemy (użyłam ręcznego blendera).
W razie potrzeby dolewamy jeszcze gorącą wodę, ja dolałam ok.100ml. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Podajemy posypane łyżeczką wysmażonych kawałków wędzonki i posypane pokrojonym szczypiorkiem (oczywiście gdy lubimy).
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/04/zupa-krem-z-zielonego-groszku.html