Wykonanie
Już od jakiegoś czasu "chodziła" za mną zupa z
zielonego groszku, ale jakoś nie mogłam się za nią zabrać... Aż do wczoraj, w końcu pamiętałam o zakupie mrożonego
groszku i powstała z niego wyśmienita zupka. Że będzie dobra to podejrzewałam, bo słyszałam już o niej z różnych źródeł, ale, że aż tak, to się nie spodziewałam. Dla mnie była wprost cudowna w smaku. Dodatkowo bardzo łatwo i błyskawicznie się ją przygotowuje. Wystarczy mrożony
groszek, trochę
włoszczyzny, a pozostałe składniki, myślę, że każdy ma w domu:
woda,
sól,
pieprz,
cebula,
czosnek, kilka plastrów
wędzonego boczku lub ogonówki,
szynki, itp. Dosłownie 40 minut i mamy gotową pyszną zupkę.Przepis na ok.6 porcji.Składniki:- 900g mrożonego
groszku- 200g
włoszczyzny w słupki (lub starta
marchew,
pietruszka,
por,
seler)- ok. 1l
wody- 1 średnia
cebula- 2 ząbki
czosnku-
sól, świeżo mielony
pieprz- kilka plastrów
boczku, ogonówki, itp. (u mnie 6 plastrów
wędzonego schabu)- 2 łyżki
oleju kokosowego lub innego tłuszczu- pokrojony
szczypiorek (nie trzeba)Do garnka z wrzącą, osoloną
wodą wrzucamy
groszek i
włoszczyznę w słupki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok.20 minut (do miękkości).Na patelni podsmażamy wędzonkę pokrojoną w kostkę, gdy mamy
boczek tłuszczu nie dodajemy. Ja podsmażałam
schab na łyżce
oleju kokosowego.
Przysmażone skwarki przekładamy do miseczki, a na patelni podsmażamy na
oleju pokrojoną w kostkę
cebulę, gdy zmięknie dodajemy zmiażdżone ząbki
czosnku, mieszamy i odstawiamy z palnika. Do ugotowanych warzyw dodajemy podsmażoną
cebulę z
czosnkiem oraz 1 łyżkę wysmażonych skwarek. Całość dokładnie blendujemy (użyłam ręcznego blendera).
W razie potrzeby dolewamy jeszcze gorącą
wodę, ja dolałam ok.100ml. Doprawiamy
solą oraz świeżo mielonym
pieprzem. Podajemy posypane łyżeczką wysmażonych kawałków wędzonki i posypane pokrojonym
szczypiorkiem (oczywiście gdy lubimy).
Smacznego :-)