Wykonanie

Bazując na makowcu japońskim, bezglutenowym, który zamieszczałam już w ubiegłym roku, stworzyłam jego wersję de luxe- na kruchym spodzie, z kruszonką. Połączenie wilgotnego
maku, z
orzechami,
migdałami i kruchym, orkiszowym
ciastem, jest wprost bajeczne. To ciasto ma wszystko to, co nam najbardziej odpowiada. Makowiec japoński, w mojej starej wersji, jest
ciastem bezglutenowym, zamiast
kaszy manny dałam bowiem
kaszę jaglaną, bardzo nam ten zamiennik przypasował. Dzisiejszy jest również z
kaszą jaglaną, ale dodatek kruchego ciasta, bezglutenowości go już pozbawia (możemy co prawda przygotować ciasto kruche bazując na mąkach bezglutenowych, możemy również przygotować go bez dodatku kruchego ciasta). Mnie na wersji bezglutenowej nie zależało, zależało mi na pysznym smaku ciasta
makowego i taki efekt uzyskałam. Polecam to ciasto bardzo gorąco, jest przepyszne :-)Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm.Składniki kruchego ciasta:- 300g
mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 ( pszennej ok.270g)- 170g zimnego
masła- 3
żółtka- 70g
ksylitolu (lub
cukru)- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią (lub
cukru waniliowego)Składniki masy makowej:- 200g mielonego
maku- 400g obranych, startych
jabłek (najlepiej
winnych)- 125g stopionego
masła- 40g rozdrobnionych
orzechów laskowych- 20g
płatków migdałów- 4 łyżki surowej
kaszy jaglanej- 4 łyżki mielonych
migdałów- 5
jajek- kilka kropli
aromatu migdałowgo- 150g
ksylitolu- 1,5 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:- 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego- kilka kropli
aromatu migdałowego- trochę słodkiej kremówki- rozdrobnione
migdały do posypaniaW misie miksera zagnieść kruche ciasto (przy użyciu haka) lub zagnieść energicznie ręcznie. Otrzymane kruche ciasto podzielić na 2 części, większą wykleić dno tortownicy (wcześniej wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane
olejem lub
masłem). Tortownicę wstawić do lodówki. Pozostałą część ciasta przełożyć do małej miski i również odstawić do lodówki. Ja miałam ok.350g ciasta na spód i ok.250g na kruszonkę.

Mak zalać w misce 250ml gorącej
wody, zamieszać i odstawić.W misie miksera ubić
jajka z
ksylitolem lub
cukrem na puszystą masę. Do masy dolewamy stopione, ciepłe
masło, dosypujemy stopniowo, mieszając
kaszę jaglaną, rozdrobnione
orzechy laskowe,
płatki migdałów,
proszek do pieczenia, aromat i lekko przestudzony
mak, dokładnie zamieszać. Na samym końcu dodajemy starte
jabłka (u mnie na dużych oczkach tarki).

Gotową masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy i posypujemy kruszonką.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 minut na termoobiegu, następnie temperaturę zmniejszamy do 150*C i dopiekamy jeszcze ok.30-35 minut (również na termoobiegu), do suchego patyczka (sprawdzamy na środku ciasta).

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie okrawamy delikatnie boki i zdejmujemy obejmę. Przekładamy ciasto na talerz i pozostawiamy do schłodzenia.Ja polukrowałam delikatnie wierzch ciasta
migdałowym lukrem trzcinowym i posypałam rozdrobnionymi
migdałami (to dopełniło całości).Wszystko razem dało niesamowicie pyszny smak.

Do miseczki z pudrem trzcinowym dodać kilka kropli
olejku migdałowego i mieszając dolewać delikatnie kremówkę, do pożądanej konsystencji. Puder trzcinowy rozpuszcza się troszkę trudniej niż zwykły, ale
daje się rozprowadzić na gładką masę, no i jest trochę zdrowszy. Gotowym lukrem polukrować delikatnie ciasto i posypać kawałkami
migdałów.





Smacznego :-)Polecam także makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką (nasz ulubiony),
struclę makową (na
mące orkiszowej) oraz makowiec japoński bezglutenowy .