Wykonanie
Któż nie lubi makowca... ? A jeszcze gdy tak łatwo i szybko można go przygotować, to już tym bardziej. My lubimy wszelakie makowce, a odkąd kilka lat temu odkryłam, że można kupić czysty
mak mielony bez żadnych dodatków, przygotowanie tego jakże czasochłonnego kiedyś ciasta, stało się czystą przyjemnością.Dziś wersja szybkiego, pysznego makowca japońskiego z
orzechami,
migdałami i pyszną kruszonką, tym razem w wersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie
kaszę mannę zastępuje pyszna i zdrowa
kasza jaglana.Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm.Składniki kruchego ciasta:- 300g mąk bezglutenowych, dałam:- 125g
mąki ryżowej- 125g
mąki kukurydzianej- 50g
mąki jaglanej- 3
żółtka- 80g
skrobi (
mąki) ziemniaczanej- 70g
ksylitolu (lub
cukru trzcinowego)- 170g zimnego
masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 40g mielonych
migdałów- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią (lub
cukier waniliowy)Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie.
Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę.
Składniki masy makowej:- 200g mielonego
maku- 400g obranych
jabłek- 125g stopionego
masła- 150g
ksylitolu- 40g rozdrobnionych
orzechów laskowych- 20g słupków
migdałów (mogą być
płatki, choć słupki fajnie chrupały...)- 4 łyżki mielonych
migdałów- 4 pełne łyżki surowej
kaszy jaglanej- 5
jajek- kilka kropli
olejku migdałowego- 1,5 płaskiej łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczeniaKaszę podprażyć w suchym, rozgrzanym garnku. Mieszając podgrzać ją, następnie gorącą przesypać do miseczki i pozostawić do przestudzenia.
Mak zalać w misce 230ml gorącej
wody, dokładnie zamieszać i odstawić.
W misie miksera ubić
jajka z
ksylitolem i
ksylitolem z
wanilią na puszystą masę. Dodać stopione, ciepłe
masło,
aromat migdałowy i wymieszać. Następnie dodajemy
kaszę jaglaną wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i mielonymi
migdałami, a także dosypujemy rozdrobnione
orzechy laskowe i słupki
migdałów. Na samym końcu dodajemy
jabłka starte na dużych oczkach tarki.
Całość mieszamy i wykładamy na schłodzony spód. Wygładzamy i posypujemy całość kruszonką.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.40 minut z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę na 150*C i dopiekamy jeszcze ok.35-40 minut.
Ja polukrowałam swój lukrem z pudru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli
aromatu migdałowego i kremówki. Posypałam także pokruszonymi
migdałami.
Smacznego :-)Polecam także moje pozostałe makowce:
Makowiec japoński w wersji de-luxe, na kruchym orkiszowym spodzie
Makowiec zwijany,
strucla makowa, na
mące orkiszowe j