Wykonanie

Pyszne, wilgotne, pachnące
wanilią i
cynamonem- pychotka! Do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne do
kawki albo
herbatki z
cytrynką. Przepis znaleziony tutaj (klik), co prawda troszkę niedoczytałam i było już za późno, dałam cały
ksylitol do
masła, a część miała być do
cynamonu i do obsypania (wypróbuję tę wersję następnym razem). Niemniej ciasto baaardzo smaczne i w tej wersji. No i bez zakalca (co ponoć się zdarza), pomimo dużej wilgotności. Piekłam w tortownicy 26cm (ciemnej).Składniki:- 350g
mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) lub 2 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
ksylitolu (lub
cukru)- 1/2 szklanki
mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)- 2 łyżki
ksylitolu z prawdziwą
wanilią(lub
cukier waniliowy)- 1 szklanka
mleka- 1 łyżka ekstraktu
waniliowego(lub
rumu)- 170g bardzo miękkiego
masła (lub 150g
masła i 2 łyżki
oliwy)- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2
jajka- 2 łyżeczki mielonego
cynamonu- szczypta
soli- 0,5kg obranych
jabłekDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować
masłem.Przygotować sobie
jabłka, tzn. obrane pokroić na ćwiartki i następnie jeszcze na plasterki. Można skropić
sokiem z cytryny i odstawić.W misce wymieszać
mąki z
proszkiem do pieczenia,
solą i
ksylitolem z
wanilią.Miękkie
masło utrzeć z połową
ksylitolu (lub
cukru) na puszystą masę. Resztę
ksylitolu wymieszać z
cynamonem.Do puszystej masy dodawać po jednym
jajku i dokładnie ucierać ok.1-2 minuty.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian wymieszane
mąki i
mleko, w
trzech partiach, po dodaniu każdej dokładnie miksować. Na końcu dodałam ekstrakt
waniliowy (można go także dodać razem z
mlekiem).Około 1/2 ciasta wylać na dno tortownicy, ułożyć na nim
jabłka, obsypać połową
cynamonu z
ksylitolem, wyłożyć resztę ciasta i wysypać na nim pozostałą część
ksylitolu z
cynamonem. Ja cały
ksylitol utarłam z
masłem, a
cynamon dodałam do
mąki.Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C (termoobieg) ok.40-45 minut. Ja piekłam 35 minut i był dopieczony (może ze względu na ciemną blaszkę upiekł się tak szybko). Sprawdzamy patyczkiem stopień wypieczenia, nie może się kleić do niego ciasto.






Smacznego :-)