Wykonanie
Na moim wigilijnym
stole musi pojawić się
ryba po grecku. Wiem jednak, że podobnie jak z naleśnikami czy rosołem każda z pań domu ma swoją własną wersję tego dania. Moja jest z dużą ilością warzyw i
papryką. A co do
rybki to nie wiem
czemu ale od wielu lat upodobałam sobie do tej potrawy
dorsza:)- 3-4
filety z dorsza- 2
marchewki- 1
pietruszka- 1
czerwona papryka- 1
por ( biała część)- 1
cebula- 2 -3 ząbki
czosnku-
przecier pomidorowy - ok.330ml-
masło lub
olej do smażenia-
sól,
pieprz do smaku-
mąka do obtoczenia
dorsza- ok pół szklanki - szklanka
bulionuDorsza myję, osuszam, kroję na części, każdą obsypuję
solą,
pieprzem a następnie obtaczam w
mące. Obsmażam na
oleju na złoty kolor. Układam na dnie półmiska.
Marchew i
pietruszkę obieram a następnie trę ta tarce o dużych oczkach.
Pora kroję w cienkie plasterki - podobnie robię z
cebulą,
Czosnek, przeciskam przez praskę.
Paprykę kroję w kostkę lub paski - jak wygodniej.
Marchew,
pietruszkę,
cebulę ,
pora oraz
paprykę wrzucam na rozgrzane
masło chwilę podsmażam, po czym zamykam pokrywkę, zmniejszam ogień i duszę na małym ogniu. Co jakiś czas podlewam
warzywa bulionem żeby nie przywarły do dna patelni a ładnie się udusiły, Na koniec dodaję
czosnek,
przecier pomidorowy,
sól,
pieprz. Wszystko mieszam i tak przygotowaną masę układam na wierzch
ryby.Starałam się Wam pokazać jak to wygląda ale ciężko zrobić zdjęcie takiej potrawy jak się nie pomyślało o przezroczystej misce ;)