ßßß Cookit - przepis na Rosół szlachecki

Rosół szlachecki

nazwa

Wykonanie

Pomyślicie zwykły rosół - co ona tu wciska, rosół potrafi ugotować niemal każdy . No więc powciskam Wam przepis , który znalazłam w książce " Kuchnia Polska" . Rosołów w życiu jadłam wiele, ale ten jest wyjątkowo bogaty w smaku. Starałam się ugotować tak jak to tłumaczył kiedyś dr.Rusak. Długo, powoli, na wodzie mineralnej, na małym ogniu :) Chcecie zobaczyć rezultat? Proponuję zobaczyć samemu i choć raz przygotować rosół w takim wydaniu.
- kawałek mięsa wołowego - ja miałam mostek
- kawałek schabu karczkowego wieprzowego ok.30-40g
- kawałek kury ( ja miałam udko)
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- jedna osmolona ( czarna) cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka liści kapusty
- listek laurowy, 2-3 ziela angielskie, lubczyk, pietruszka,liście selera naciowego, sól , pieprz do smaku
- w oryginalnym przepisie było też 15 dag pieczarek - ja nie miałam
Umyte mięso wołowe i pieprzowe, zalewamy 3 litrami wody i zaczynamy gotować pod przykryciem , na wolnym ogniu. W odpowiedniej chwili odszumowujemy. Po mniej więcej godzinie dodajemy udko , warzywa oraz zioła i dalej gotujemy do miękkości warzyw. Teraz wyjmujemy całe mięso, warzywa i przelewamy rosół przez sito. Marchewkę kroimy w plasterki, mięso oddzielamy - mozna dodać w tym momencie pokrojone w plastry pieczarki i dodajemy do rosołu. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i ew. makaronem.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/12/roso-szlachecki.html