Wykonanie
Pomyślicie zwykły rosół - co ona tu
wciska, rosół potrafi ugotować niemal każdy . No więc powciskam Wam przepis , który znalazłam w książce " Kuchnia Polska" . Rosołów w życiu
jadłam wiele, ale ten jest wyjątkowo bogaty w smaku. Starałam się ugotować tak jak to tłumaczył kiedyś dr.Rusak. Długo, powoli, na wodzie mineralnej, na małym ogniu :) Chcecie zobaczyć rezultat? Proponuję zobaczyć samemu i choć raz przygotować rosół w takim wydaniu.- kawałek
mięsa wołowego - ja miałam mostek- kawałek
schabu karczkowego wieprzowego ok.30-40g- kawałek
kury ( ja miałam udko)- 2
marchewki- 1 duża
pietruszka- kawałek
selera- jedna osmolona ( czarna)
cebula- 2-3 ząbki
czosnku- kilka liści
kapusty-
listek laurowy, 2-3
ziela angielskie,
lubczyk,
pietruszka,liście
selera naciowego,
sól ,
pieprz do smaku- w oryginalnym przepisie było też 15 dag
pieczarek - ja nie miałamUmyte
mięso wołowe i
pieprzowe, zalewamy 3 litrami
wody i zaczynamy gotować pod przykryciem , na wolnym ogniu. W odpowiedniej chwili odszumowujemy. Po mniej więcej godzinie dodajemy udko , warzywa oraz
zioła i dalej gotujemy do miękkości warzyw. Teraz wyjmujemy całe
mięso, warzywa i przelewamy rosół przez sito.
Marchewkę kroimy w plasterki,
mięso oddzielamy - mozna dodać w tym momencie pokrojone w plastry
pieczarki i dodajemy do rosołu. Podajemy z posiekaną
natką pietruszki i ew.
makaronem.
