ßßß Cookit - przepis na Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka

Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka

nazwa

Wykonanie

Ryb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia.
W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka świetny moim zdaniem przepis postanowiłem przekazać go mojej Szacownej Małżonce do wypróbowania.
Przepis zdaniem Oli się sprawdził i Małżonka miała super jedzonko na obiad, choć oczywiście nie obyło się bez drobnych modyfikacji :)
Przepis pochodzi z kuchni wietnamskiej
Składniki do tego przepisu są dostępne zarówno w Polsce jak i w Arabii Saudyjskiej więc zamieszczam ku zadowoleniu Waszego podniebienia :D
Składniki
700 g filetów rybnych
1 łyżka sosu rybnego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
3 łyżki stołowe mąki
4 łyżki oleju lub oliwy
Składniki na sos
1 łyżka stołowa oleju
2 cebule szalotki
4 ząbki czosnku
3 duże pomidory
2 niewielkie kawałki suszonych pomidorów (modyfikacja wprowadzona przez Olę)
125 ml bulionu z kurczaka (Ola dodała rosól drobiowo - wołowy)
1,5 łyżki stołowej sosu rybnego
1 mała łyżeczka cukru
2 łyżki siekanego szczypiorku (Ola dodała gruby szczypior z cebulki dymki)
1/4 szklanki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanych liści kolendry (tego składnika nie mieliśmy, więc został zastąpiony szczyptą mielonej kolendry)
4 łyżki siekanych orzeszków ziemnych
Filety natrzeć sosem rybnym i piaprzem, a następnie obtoczyć w mące i smażyć na oleju aż zrobią się złociste z obu stron. Zajmuje to około 5 minut. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc je na papierowym ręczniku.
Drobno posiekaną cebulę i czosnek smażymy na patelni przez około 2 minuty, aż się zrumienią.
Dodajemy obrane ze skórki, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę surowe pomidory oraz pokrojone suszone pomidory i smażymy kolejne dwie minuty
Dodajemy bulion, przyprawiamy sosem rybnym i cukrem, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 5 minut.
Na koniec dodajemy usmażoną rybę, posiekany koperek, szczypiorek i kolendrę, podgrzewany jeszcze przez chwilę.
Gotowe danie posypujemy na talerzach pokruszonymi orzeszkami ziemnymi
Podajemy z ryżem
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/03/smazona-ryba-z-pomidorami-i-koperkiem.html