Wykonanie
Ryb nie jadam (z wyjątkiem
ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone
ryby uwielbia.W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka świetny moim zdaniem przepis postanowiłem przekazać go mojej Szacownej Małżonce do wypróbowania.Przepis zdaniem Oli się sprawdził i Małżonka miała super jedzonko na obiad, choć oczywiście nie obyło się bez drobnych modyfikacji :)Przepis pochodzi z kuchni wietnamskiejSkładniki do tego przepisu są dostępne zarówno w Polsce jak i w Arabii Saudyjskiej więc zamieszczam ku zadowoleniu Waszego podniebienia :DSkładniki700 g
filetów rybnych1 łyżka
sosu rybnego1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu3 łyżki stołowe
mąki4 łyżki
oleju lub
oliwySkładniki na sos1 łyżka stołowa
oleju2
cebule szalotki4 ząbki
czosnku3 duże
pomidory2 niewielkie kawałki
suszonych pomidorów (modyfikacja wprowadzona przez Olę)125 ml
bulionu z kurczaka (Ola dodała rosól drobiowo - wołowy)1,5 łyżki stołowej
sosu rybnego1 mała łyżeczka
cukru2 łyżki siekanego
szczypiorku (Ola dodała gruby
szczypior z
cebulki dymki)1/4 szklanki posiekanego
koperku2 łyżki posiekanych liści
kolendry (tego składnika nie mieliśmy, więc został zastąpiony szczyptą mielonej
kolendry)4 łyżki siekanych
orzeszków ziemnychFilety natrzeć
sosem rybnym i
piaprzem, a następnie obtoczyć w
mące i smażyć na
oleju aż zrobią się złociste z obu stron. Zajmuje to około 5 minut. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc je na papierowym ręczniku.Drobno posiekaną
cebulę i
czosnek smażymy na patelni przez około 2 minuty, aż się zrumienią.Dodajemy obrane ze skórki, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę
surowe pomidory oraz pokrojone
suszone pomidory i smażymy kolejne dwie minutyDodajemy
bulion, przyprawiamy
sosem rybnym i
cukrem, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 5 minut.Na koniec dodajemy usmażoną
rybę, posiekany
koperek,
szczypiorek i
kolendrę, podgrzewany jeszcze przez chwilę.Gotowe danie posypujemy na talerzach pokruszonymi
orzeszkami ziemnymiPodajemy z
ryżem