Wykonanie
Sernik złota rosa (znany też jako łzy Wałęsy) jest chyba najdelikatniejszym sernikiem jaki
jadłam.Delikatny, miękki i puszysty ... nie za mocno przesłodzony, o kremowej konsystencji i kontrastowo - dość mocno słodkiej
bezie na górze, jest lubiany chyba przez wszystkich :))A dlaczego sernik "rosa"?Prawidłowo, po wystygnięciu i "odleżeniu" kilku godzin w lodówce, na warstwie bezowej tworzą się
bursztynowe kropelki. Niestety ciasto trzymane czasem 5 minut dłużej w piekarniku pozbawione jest tej charakterystycznej ozdoby, jednak nawet i bez rosy sernik jest przepyszny :)I szczerze
powiem, że mi smakuje nawet bardziej z wysuszoną,
bezową warstewką na górze ...
Składniki na ciasto:2,5 szk l.
mąki250g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szkl.
cukru3
żółtka (
białka zostawić)Składniki na masę
serową:1 kg zmiel onego
sera białego3
jajka1/2 szkl.
oleju1 szkl.
cukru2 budynie
śmietankowe1
cukier wanilinowy2 szklanki
mleka .Składniki na pianę:
białka z 3
jajek (te od ciasta)1/2 szkl.
cukruWykonanie:CIASTO: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wykleić nim wysmarowaną
masłem blachę wraz z bokami.MASA SEROWA:
jajka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać w kolejności:
zmielony ser,
budyń w proszku,
olej i
mleko. Całość wylać na ciasto. Nie przerażajmy się, masa serowa jest bardzo rzadkaPiec 45 minut w temp. 180st po czym ubić pianę z 3
białek z dodatkiem 1/2 szkl.
cukru.
Bezę wylać na sernik i wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut.