Wykonanie
Barszcz czerwony to taka zupa, którą
mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe
motto :)))Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z
ziemniakami czy
makaronem,
botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną)
botwince.
Składniki:pęczek botwiny3 średniej wielkości
buraki2
marchewki1
pietruszka3 duże
ziemniakipół szklanki drobnej
fasoli1 łyżka
koncentratu pomidorowegołyżka
octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego
sól,
cukier,
pieprz1 ząbek
czosnkuśmietana 18%koperekWykonanie:
Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać
fasolkę z puszki.
Buraki,
ziemniaki,
marchew,
pietruszkę i
czosnek obrać i pokroić. Warzywa zalać 1,5l
wody, dodać łyżeczkę
soli i ugotować. Botwinę dokładnie umyć, poszatkować i dodać do
wywaru pod koniec gotowania.Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej
fasolę.Do
wywaru dodać
koncentrat pomidorowy i
ocet. Zabielić
śmietaną. Doprawić do smaku i posypać
koperkiem.