ßßß Cookit - przepis na BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ

BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ

nazwa

Wykonanie

Barszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :)))
Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.
Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince.
Składniki:
pęczek botwiny
3 średniej wielkości buraki
2 marchewki
1 pietruszka
3 duże ziemniaki
pół szklanki drobnej fasoli
1 łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego
sól, cukier, pieprz
1 ząbek czosnku
śmietana 18%
koperek
Wykonanie:
Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki.
Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obrać i pokroić. Warzywa zalać 1,5l wody, dodać łyżeczkę soli i ugotować. Botwinę dokładnie umyć, poszatkować i dodać do wywaru pod koniec gotowania.
Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę.
Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i ocet. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku i posypać koperkiem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/07/barszcz-ukrainski-z-botwinka.html