ßßß Cookit - przepis na Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

nazwa

Wykonanie

niedziela, 13 Czerwiec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Przepis oparty na Kuchni Polskiej.
Składniki:
pęczek botwiny
3 średniej wielkości buraki
2 marchewki
1 pietruszka
3 duże ziemniaki
mała główka młodej kapusty
pół szklanki fasoli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka octu lub kwasu burakowego
sól, cukier, pieprz
1 ząbek czosnku
pół szklanki śmietany 18%
Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości.
Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obrać i pokroić. Warzywa zalać 1,2l wody, dodać łyżeczkę soli i ugotować. Kapustę i botwinę poszatkować i dodać do wywaru pod koniec gotowania.
Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę.
Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i ocet. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/zupy/barszcz-ukrainski