Wykonanie
niedziela, 13 Czerwiec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Przepis oparty na Kuchni Polskiej.
Składniki:pęczek botwiny3 średniej wielkości
buraki2
marchewki1
pietruszka3 duże
ziemniakimała główka
młodej kapustypół szklanki
fasoli2 łyżki
koncentratu pomidorowegołyżka
octu lub kwasu
burakowegosól,
cukier,
pieprz1 ząbek
czosnkupół szklanki
śmietany 18%Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości.
Buraki,
ziemniaki,
marchew,
pietruszkę i
czosnek obrać i pokroić. Warzywa zalać 1,2l
wody, dodać łyżeczkę
soli i ugotować.
Kapustę i botwinę poszatkować i dodać do
wywaru pod koniec gotowania.Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej
fasolę.Do
wywaru dodać
koncentrat pomidorowy i
ocet. Zabielić
śmietaną. Doprawić do smaku.