Wykonanie
Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania z
ryżem.Przy gotowaniu można puścić
wodzę fantazji ... i dodać co tylko nam wpadnie do głowy :) i praktycznie zawsze potrawa wyjdzie smaczna.Jeśli nie mamy czasu "bawić się " z gotowaniem
ryżu w
bulionie, ugotujmy na szybko woreczek
ryżu i dodajmy go do naszych warzyw i
kurczaka.Potrawa jest syta i w
sumie szybka do przygotowania, a jej stopień trudności nie jest zbyt wysoki, tak więc nawet początkujące
panie domu poradzą sobie z nią bez problemu.
Składniki:250 g
ryżu długoziarnistego250 g
piersi z kurczaka200g
pieczarek1
cebula1/2
papryki żółtej1/2
papryki czerwonejmała puszka
kukurydzy (200g)1 łyżeczka
currypieprzsólprzyprawa gyrossłodka paprykałyżka
koncentratu pomidorowegoolej do smażeniaok 1l
bulionuWykonanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju, wsypujemy surowy
ryż, podsmażamy ok. 3-4 minuty ciągle mieszając, aż ziarenka
ryżu staną się białe. Następnie wlewamy 1/2 szklanki gorącego
bulionu i mieszamy. Gdy
ryż wchłonie już płyn, wlewamy znów część
bulionu. I tak, aż do wyczerpania
bulionu, utrzymując cały czas minimalny ogień pod patelnią. Jeśli okaże się, że po wykorzystaniu
buliony ryż jest jeszcze lekko przytwardawy - dolewamy odrobinę
wody i w dalszym ciągu podsmażamy.Na drugiej patelni podsmażamy na
oleju pokrojoną w kostkę
cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy
pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i obsypaną
przyprawą do gyrosa. Chwilę smażymy po czym dodajemy kolejno: pokrojoną w kostkę
paprykę, pokrojone
pieczarki oraz odcedzoną z zalewy
kukurydzę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku:
solą,
papryką,
curry i
pieprzem. Smażymy, aż
kurczak i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę smażymy całość.Na koniec łączmy
ryż z warzywami i
kurczakiem. Mieszamy i podajemy :))