ßßß Cookit - przepis na DROBIOWY GULASZ Z PIECZARKAMI

DROBIOWY GULASZ Z PIECZARKAMI

nazwa

Wykonanie

Gulasz drobiowy to szybki i bardzo prosty pomysł na smakowity obiad. Można go urozmaicić pieczarkami (tak ja zrobiłam) i wtedy powstanie pyszny pieczarkowy sosik.
Z ziemniakami, kluskami, ryżem czy makaronem stworzy nam pożywne, ale nie obciążające żołądka danie obiadowe.
Składniki:
500g filetu z kurczaka
300g brązowych pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
olej
śmietana 12%
bulion
koperek lub szczypiorek
Wykonanie:
Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie a bulion w większości odparowany. Dodajemy wtedy śmietankę 12%, mieszamy, posypujemy koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/05/drobiowy-gulasz-z-pieczarkami.html