Wykonanie
Kasza jaglana jest zdrowa i o tym wie większość z nas :-)Stała się ostatnio bardzo "modna" i ... dobrze. Zawiera dużo
białka oraz witamin. Zalecana jest szczególnie zimą ze względu na swoje właściwości rozgrzewające. Inne jej walory można by tutaj dłuuugo wymieniać, ale
powiem krótko : jest zdrowa i bardzo smaczna.Staram się zastępować nią jak najczęściej ulubione
ziemniaki mojego
męża. Dziś dodałam ją do pysznej, zdrowej i niskokalorycznej zupki.Zupę ugotowałam na
piersi z kurczaka i 2 udkach (bez skóry) oraz dużej ilości warzyw.Wyszła aż słodka od zawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o
kaszę.

Składniki:1
pierś z kurczaka (bez skóry)2 udka (bez skóry)4
marchewki2
pietruszki1/4 gł. małej
kapusty1 mały
selerpo pół
papryki: żółtej, czerwonej, zielonejmała
cebulka3
łodygi selera naciowegopół szkl.
kaszy jaglanejsólziele angielskieliść laurowynatka pietruszkiWykonanie:

Pierś i udka myjemy, zalewamy
wodą, dodajemy
ziele angielskie,
liść laurowy, trochę
soli - gotujemy na małym ogniu. W tym czasie obieramy warzywka, kroimy wszystkie w kostkę,
kapustę szatkujemy lub ścieramy na tarce dużych oczkach. Kiedy
mięso będzie już miękkie wyjmujemy je, studzimy i kroimy na kawałki, a do
wywaru wsypujemy wszystkie warzywka. Gotujemy je 15 minut i wsypujemy
kaszę jaglaną (wcześniej namoczoną w zimnej wodzie). Całość solimy do smaku i gotujemy jeszcze ok 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby
kasza nie przywarła do dna. Gotową zupę posypujemy obficie
natką pietruszki.