Delikatny krupnik to idealna zupa na zimowe popołudnia. Choć wydaje mi się ze krupnik ma złą opinie. Zawdzięcza ją chyba częstotliwości występowania w menu szpitalnym. Jednak pamiętajmy domowy krupnik to całkiem inna historia.Składniki (6 porcji)20 dag wołowiny1 udko z kurczaka lub filet z kurczaka3 marchewkikawałek selera1 pietruszkacebulanatka pietruszki1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej lub średniejsól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskieWykonanie:Mięso umyć i wrzucić do około 5l zimnej wody. Dodać obrane warzywa i przyprawić. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Ugotowane warzywa i mięso wyjąć, przestudzić i pokroić na kawałeczki. Do bulionu dodać kaszę jęczmienną oraz pokrojone mięso i warzywa. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną natkę pietruszki.Porcja zupy to około 170 kcal .