ßßß Cookit - przepis na Lekki krupnik

Lekki krupnik

nazwa

Wykonanie

Delikatny krupnik to idealna zupa na zimowe popołudnia. Choć wydaje mi się ze krupnik ma złą opinie. Zawdzięcza ją chyba częstotliwości występowania w menu szpitalnym. Jednak pamiętajmy domowy krupnik to całkiem inna historia.
Składniki (6 porcji)
20 dag wołowiny
1 udko z kurczaka lub filet z kurczaka
3 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
cebula
natka pietruszki
1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej lub średniej
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Mięso umyć i wrzucić do około 5l zimnej wody. Dodać obrane warzywa i przyprawić. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Ugotowane warzywa i mięso wyjąć, przestudzić i pokroić na kawałeczki. Do bulionu dodać kaszę jęczmienną oraz pokrojone mięso i warzywa. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Porcja zupy to około 170 kcal .
Źródło:http://rozkloszowana.pl/lekki-krupnik