ßßß Cookit - przepis na LEKKIE LECZO Z CUKINIĄ, KURCZAKIEM I KLOPSIKAMI Z METKI

LEKKIE LECZO Z CUKINIĄ, KURCZAKIEM I KLOPSIKAMI Z METKI

nazwa

Wykonanie

Leczo to dla mnie symbol jesieni, patrząc na zawarte w nim kolorowe warzywa, przychodzą mi na myśl kolorowe jesienne liście...
Leczo jest pyszne, bardzo łatwe i szybciutkie do zrobienia.
Można zrobić sobie większą porcję i spokojnie zamrozić na "czarną godzinę" :-) Moja wersja mimo, że pożywna (zawartość kurczaka) jest niskokaloryczna, co jest dodatkowym plusem tej potrawy.
Można bez wyrzutów sumienia ... wziąć dokładkę ... :-)
Składniki:
3 cukinie
1 marchewka
2 cebule
3 papryki kolorowe
200g pieczarek
200g fileta z kurczaka lub indyka
puszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych)
1 mała metka wędzona
łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę, po czym dodajemy pokrojony w duża kostkę filet z kurczaka. Całość smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski, potem na 2-3 cm kawałki. Marchewkę obieramy kroimy w plasterki. Warzywka d odajemy do zawartości naszej patelni, chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Całość podlewamy odrobiną wody, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy: solą, pieprzem i papryką. Czas na cukinię. Obieramy ją, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do naszego leczo. Metkę obieramy z flaka, formujemy z niej małe kuleczki i także wrzucamy do leczo. Całość zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat, mieszamy i smażymy ok 15 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/09/leczo-z-cukinia-kurczakiem-i-klopsikami.html