Wykonanie
Leczo to dla mnie symbol jesieni, patrząc na zawarte w nim kolorowe warzywa, przychodzą mi na myśl kolorowe jesienne liście...Leczo jest pyszne, bardzo łatwe i szybciutkie do zrobienia.Można zrobić sobie większą porcję i spokojnie zamrozić na "czarną godzinę" :-) Moja wersja mimo, że pożywna (zawartość
kurczaka) jest niskokaloryczna, co jest dodatkowym plusem tej potrawy.Można bez wyrzutów sumienia ... wziąć dokładkę ... :-)
Składniki:3
cukinie1
marchewka2
cebule3
papryki kolorowe200g
pieczarek200g
fileta z kurczaka lub
indykapuszka
pomidorów w sosie własnym (pokrojonych)1 mała
metka wędzonałyżka
koncentratu pomidorowegosólpieprzsłodka i
ostra paprykaliść laurowyziele angielskie2 łyżki
olejuWykonanie:Na patelni rozgrzewamy
olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w piórka
cebulę, po czym dodajemy pokrojony w duża kostkę
filet z kurczaka. Całość smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w plasterki
pieczarki.
Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski,
potem na 2-3 cm kawałki.
Marchewkę obieramy kroimy w plasterki. Warzywka d odajemy do zawartości naszej patelni, chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Całość podlewamy odrobiną
wody, wrzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie i doprawiamy:
solą,
pieprzem i
papryką. Czas na
cukinię. Obieramy ją, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do naszego leczo.
Metkę obieramy z flaka, formujemy z niej małe kuleczki i także wrzucamy do leczo. Całość zalewamy
pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat, mieszamy i smażymy ok 15 minut.