Wykonanie
Pyszna wiosenno-letnia zupa z młodym
kalafiorem w roli głównej. Podkreśleniem jej lekkości są delikatne lane kluski zamiast tradycyjnego
makaronu czy
ziemniaków.Polecam!Składniki:1/2 kg skrzydełek1 mały
kalafior2
młode marchewkikawałek
selerałodyga
selera naciowegoświeży
koperekśmietana 18%sólziele angielskieliść laurowyna lane kluski :2
jajka3 łyżki
mąkiszczypta
soliWykonanie:Skrzydełka zalewamy
wodą, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie i gotujemy ok 15 min, po czym dorzucamy warzywa:
marchewkę,
seler,
seler naciowy i
kalafior podzielony na różyczki. Solimy i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie wyjmujemy je, kroimy w kostkę, wrzucamy ponownie do zupy, skrzydełka wyjmujemy, obieramy z
mięsa, które również dorzucamy do zupy. Oczywiście warzywa można najpierw pokroić i gotować już pokrojone, jednak ja zawsze dodaję warzywa do wszelkich zup w całości i kroję dopiero po ugotowaniu - bo tak jest mi wygodniej :)W kubku mieszamy
jajka z
mąką i szczyptą
soli, aż wszystko się połączy i powstanie lśniące ciasto. Z zupy odlewamy część płynu do osobnego garnka (bez warzyw), doprowadzamy do wrzenia i cienką strużką wylewamy nasze ciasto na gotujący się
wywar. Gotujemy ok 2-3 minuty, po czym przelewamy całość do naszej zupy. Zabielamy
śmietaną i posypujemy dużą ilością
koperku.