Wykonanie
Potrzeba jest
matką wynalazku... mawiają :-) I tak było w tym przypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł
mąkę! Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam
bułki... i
ciastka... i... wszystko się wyjaśniło :-( Zostałam więc bez
mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-)Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez
mąki.Wybór padł na ciasto
brzoskwiniowe z
kaszką manną, które znalazłam na blogu TUTAJ i TUTAJ .Przepis lekko zmodyfikowałam wg własnego uznania i zamieszczam moją wersję tego bardzo smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik.Składniki na ciasto:- 200 g
mąki pszennej- 1
jajko- 1/2 szklanki
cukru pudru- 100 g zimnego posiekanego
masłaWszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia.Składniki na wypełnienie:- 1/2szkl
kaszy manny- 1 opakowanie budyniu
śmietankowego- 1/2 szklanki
cukru-
cukier waniliowy-
aromat waniliowy lub
cytrynowy- 250 g kwaśnej
śmietany- 3
jajka- 500 ml
mleka- 1 puszka
ananasów- łyżka pokruszonych
płatków migdałów - do posypania wierzchu ciastaWykonanie:
Ananasy osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Odlać 1/2 szklanki
mleka i rozprowadzić w nim
budyń i
kasze manną. Resztę
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Do wrzącego
mleka wlać resztę
mleka z
budyniem i
kaszą i mieszać energicznie, aby się nie przypaliło i nie zrobiły grudki. Gotować chwilę do zgęstnienia, przestudzić. Powstała masa z
kaszki jest bardzo gęsta.
Jajka roztrzepać ze
śmietaną, dodawać po trochu do wystudzonej
kaszki i ubijać mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy.. Na koniec dodać pokrojone
ananasy i całość wymieszać. Tortownicę ok. 24 cm średnicy wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Naszym kruchym
ciastem wyłożyć dno i boki, do połowy wysokości. Na to wylać masę. Wierzch posypać pokruszonymi
płatkami migdałów.Piec w temperaturze 175 st. C, przez 1 godzinę.Przed podaniem schłodzić.

