Wykonanie
"Co tu się dzieje Wąski??!!"- tak..ten cytat z Killera chyba najlepiej obrazuje to o czym pomyślałam dziś rano gdy wyszłam z sypialni i zerknęłam przez okno. Śnieg?! Gdzie? Jak? Którędy? Dlaczego? A gdzie się słońce podziało? Taaak...wiem, że już prawie nie ma po nim śladu... ale mimo to obraz zaśnieżonego świata nie był tym czego się spodziewałam. No ale to pogoda i nie mam na nią wpływu... Szukam pocieszane i ciepła w kuchni.. A inspiracje do gotowania można znaleźć wszędzie. Pierwszy raz o czymś co nazywa się chimichanga usłyszałam...w serialu "Dwóch i pół'. Poszperałam, zrobiłam i zakochałam się bez pamięci. Chimichanga to meksykańskie danie. I jak to przy takich daniach bywa..zniesie wszystko co naładujemy do środka. Nooo może prawie.. U mnie wersja z
mięsem mielonym- wołowym ale
kurczak też się sprawdzi. Można podawać ją z
ryżem ale nam wystarczyła jako samodzielne danie.. Pyszności!

Składniki:3/4 szklanki
czerwonej fasoli (suchej lub z puszki)500 g
wołowego mięsa mielonego1
czerwona papryka (pokrojona w kawałki)1
cebula4 tortillesos
chili (wg gustu)puszka
pomidorów (w sezonie można użyć świeżych)
cheddar starty- lub inny
serłyżeczka nasion
kolendry (utłuczonych w moździerzu)szczypta kuminu rzymskiego
sólpieprzolej do smażenia (u mnie
ryżowy)opcjonalnie:
masło z
awokado,
ryż, sos
chiliWykonanie:Jeśli używasz
suchej fasoli pozostaw ją na noc w wodzie żeby napęczniała a następnie gotuj aż będzie miękka.
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż przez minutę. Wrzuć
mięso i smaż aż się przypiecze. Dodaj
sól,
pieprz,
przyprawy, sos
chili,
pomidory,
paprykę i ugotowaną
fasolę. Wymieszaj i smaż przez chwilę. Placki tortilli przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Podgrzana tortilla łatwiej się zwija. Gdy będą ciepłe i giętkie na środek połóż farsz. Najlepiej rozłóż farsz na tyle tortilli ile planujesz zrobić. I zwijane. Zwijaj boki do środka tworząc paczuszkę (najpierw
zwiń górę i dół do środka następnie prawy i lewy bok. Smaż łączeniem do dołu na dobrze rozgrzanej patelni na którą wylej ok 2 cm
oleju. Przewróć na drugą stronę i także chwilę podsmaż. Uważaj żeby placki się nie spaliły. Posmaruj
awokado i posyp
serem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!