ßßß
Składniki:3/4 szklanki czerwonej fasoli (suchej lub z puszki)500 g wołowego mięsa mielonego1 czerwona papryka (pokrojona w kawałki)1 cebula4 tortillesos chili (wg gustu)puszka pomidorów (w sezonie można użyć świeżych)cheddar starty- lub inny serłyżeczka nasion kolendry (utłuczonych w moździerzu)szczypta kuminu rzymskiegosólpieprzolej do smażenia (u mnie ryżowy)opcjonalnie: masło z awokado, ryż, sos chiliWykonanie:Jeśli używasz suchej fasoli pozostaw ją na noc w wodzie żeby napęczniała a następnie gotuj aż będzie miękka. Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż przez minutę. Wrzuć mięso i smaż aż się przypiecze. Dodaj sól, pieprz, przyprawy, sos chili, pomidory, paprykę i ugotowaną fasolę. Wymieszaj i smaż przez chwilę. Placki tortilli przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Podgrzana tortilla łatwiej się zwija. Gdy będą ciepłe i giętkie na środek połóż farsz. Najlepiej rozłóż farsz na tyle tortilli ile planujesz zrobić. I zwijane. Zwijaj boki do środka tworząc paczuszkę (najpierw zwiń górę i dół do środka następnie prawy i lewy bok. Smaż łączeniem do dołu na dobrze rozgrzanej patelni na którą wylej ok 2 cm oleju. Przewróć na drugą stronę i także chwilę podsmaż. Uważaj żeby placki się nie spaliły. Posmaruj awokado i posyp serem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!